Berlusconi bryter mot grundlagen

Den lag som skyddar Italiens premiärminister från åtal strider mot landets grundlag.


I går inleddes de förhör som kommer att avgöra om Italiens premiärminister Silvio Berlusconi kan fortsätta att undvika åtal.

I dag fastslår Italiens författningsdomstol att den immunitetslag som skyddar Berlusconi från åtal strider mot landets grundlag. Lagen antogs bara veckor efter att Berlusconi tillträdde förra året och kan nu komma att ogiltigförklaras.

Det betyder att de åtal mot Berlusconi som tidigare lagts ner kan återupptas om lagen ogiltigförklaras. Domstolen har ännu inte officiellt meddelat sitt beslut.

Berlusconis advokater insåg allvaret och slog till med flera argument som fick Berlusconimotståndare att fullständigt gå i taket.

Gaetano Pecorella, en av fyra advokater, säger att “Berlusconi inte längre är den främste bland likar", utan bör ses som ett specialfall som ska behandlas med andra lagar än vanliga dödliga.

En av advokaterna, Niccolo Ghedini, menar att lagen är lika för alla, men att den inte alltid fungerar lika för alla.

Oppositionen jämförde genast advokaternas uttalanden med George Orwells satiriska roman Djurfarmen från 1945, skriver Times. Mottot där är att "alla djur är jämlika men somliga djur är mer jämlika än andra".

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!