Onsdag 28 Jul
Stockholm

Los Angeles slår mot medicinsk marijuana

"100 procent av cannabiskaféerna är olagliga."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

LOS ANGELES. Att öppna cannabiskaféer i Los Angeles har blivit en lukrativ marknad. Nuförtiden finns det fler ställen som säljer medicinsk marijuana än det finns allmänna skolor, skriver Los Angeles Times.

1000 olagliga cannabiskaféer

Skyltarna med cannabisplantor har blivit ett vanligt inslag i staden. Siffror gör gällande att det finns cirka 1000 cannabiskaféer.

Men nu är både cannabisförespråkare och poliser överens: Det finns helt enkelt för många.

Därför uppger nu åklagare att de kommer att ställa ägare till cannabiskaféer inför rätta om det visar sig att de tjänar pengar på sin verksamhet.

Enligt polisen kommer de inom kort att lansera en offensiv och göra husrannsakan. Och tillslagen lär komma på bred front.

–Omkring 100 procent av alla cannabiskaféer är olagliga i Los Angeles, säger distriktsåklagaren Steve Cooley till LA Times.

–Nu är det dags att ta tag i problemet.

Cannabiskaféer får inte tjäna pengar

Enligt lagen om medicinsk marijuana får inte försäljaren tjäna några pengar på att tillhandhålla cannabis till patienter. En åklagare menar till och med att säljarna inte har rätt att sälja cannabis över disken.

Don Duncan, talesperson för en medicinsk marijuanagrupp, tycker att cannabisförsäljare ska ha rätt att sälja över disken, men att kaféerna inte får tjäna några pengar.

–Jag är självklart medveten om att det finns cannabiskaféer som tjänar pengar på sin verksamhet. Detta är fel. Men bara för att du tar emot pengar behöver det inte betyda att du tjänar något utan endast att du kan hålla din verksamhet flytande, säger Duncan.

Ett exempel på en välfungerande verksamhet är Harborside Health Center i Oakland.

Omsätter 140 miljoner kronor

Här välkomnas du av vakter som undersöker ditt läkarintyg. Är allt rätt så blir du insläppt i något som liknar en bank förutom att golvet är täckt av hampa och bakom en stor disk finns alla möjliga sorter av marijuana och hasch.

Det finns till och med ett laboratorium som undersöker kvaliteten och sätter etiketter på cannabisen.

–Vårt mål är att visa att vi förtjänar allmänhetens förtroende att distribuera medicinsk marijuana på ett säkert sätt, säger ägaren Steve DeAngelo.

Harborside Health Center är USA:s största cannabiskafé och omsätter cirka 140 miljoner kronor per år. Alla pengarna går tillbaka in i verksamheten. Överskottet går till gratis terapi och yogalektioner till besökarna.

DeAngelo tycker själv att de flesta cannabiskaféerna sköts av oseriösa personer.

– I Oakland behöver du licenser och det finns flera restriktioner. I Los Angeles är det inte samma sak och folk utnyttjar det, uppger DeAngelo för LA Times.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela