Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mugabe: "Ingen kolera i Zimbabwe"

- 11/12/2008, 12:08 -

Trots uppgifter från FN om att antalet insjuknade och omkomna stiger. (TT)

Zimbabwes president Robert Mugabe sade i ett tv-tal på torsdagen att det inte längre finns någon kolera i landet, trots uppgifter från FN om att antalet insjuknade och omkomna stiger.

– Jag är glad att kunna säga att våra läkare har fått hjälp från andra och från WHO (Världshälsoorganisationen). . .så nu finns det ingen kolera, sade Mugabe.

Han fördömde också de senaste dagarnas uppmaningar från Storbritanniens premiärminister Gordon Brown och USA:s president George Bush om att det är hög tid för honom att avgå.

– På grund av kolera vill mister Brown ha ett militärt ingripande. Bush vill ha ett militärt ingripande på grund av kolera. Det finns inget skäl för krig längre. Koleran existerar inte längre, sade Mugabe.

Hittills har nära 800 personer dött i koleraepidemin i Zimbabwe, enligt FN. 16 000 sjukdomsfall har rapporterats och både Unicef och WHO uppgav häromdagen att antalet drabbade kan komma att stiga till uppemot 60 000 de närmaste veckorna.