Försvunnen armé funnen i öken

Ett av arkeologins många mysterier kan nu vara löst.


Kvarlevorna av en mäktig persisk armé som försvann för 2 500 år sedan kan ha hittats i Saharaöknens ödsliga vildmark. Det hävdar två av Italiens mest framgångsrika arkeologer.

Armén, som bestod av hela 50 000 man, tros ha dukat under i en kraftig sandstorm och sägs ha tillhört den persiska kungen Cambyses II.

Arkeologerna har lyckats gräva fram en massgrav av hundratals mänskliga ben, vapen och smycken. Ett av arkeologins många mysterier kan därmed vara löst.

Enligt den grekiske historikern Herodotus (484-425 f.Kr.) skickades soldaterna genom öknen för att attackera ett tempel. De vandrade genom den dödliga hettan i sju dagar, utan mat eller vatten – och plötsligt var de fångade i en kraftig sandstorm.

"En vind blåste upp från söder, stark och dödlig, som förde med sig stora kolonner av virvlande sand, vilket täckte trupperna och fick dem att försvinna", skrev historikern.

Men tiden gick och inga spår efter soldaterna gick att finna. Berättelsen om Cambyses försvunna armé bleknade bort och vetenskapsmän viftade bort det hela som en fantasifull saga.

Under det senaste århundret har många arkeologer och forskare förgävas sökt efter bevis som stödjer Herodotus berättelse. Arméns öde föll i glömska – fram tills nu.

– Vi har funnit det första arkeologiska bevisen som stödjer berättelsen från den grekiske historiken Herodotus, säger arkeologen Dario Del Bufalo till Discovery News.

Ett häpnadsväckande fynd:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!