1 av 4
- Foto: RICK BOWMER/AP/Scanpix
2 av 4
- Foto: RICK BOWMER/AP/Scanpix
3 av 4
- Foto: ERIC RISBERG/AP/Scanpix
4 av 4
- Foto: HUSSEIN MALLA/AP/Scanpix

Kalifornien ska rösta om fritt cannabis

Legaliseringsrörelsen i soliga Kalifornien ser ljuset.


SACRAMENTO. Den allt starkare amerikanska rörelse som förespråkar legalisering av cannabis har på senare tid drabbats av en del motgångar.

Bland annat har den - i sammanhanget - relativt liberala staden Los Angeles sagt sig ha för avsikt att slå till hårdare mot de cannabisapotek där delstatens invånare kan köpa cannabis på recept - men som i praktiken fungerat ungefär som Hollands coffeshops. Att få ett recept utfärdat har nämligen visat sig vara något av en barnlek.

Men nu har legaliseringsrörelsen lyckats inkassera en stor seger.

Manegen krattad för folkomröstning

Beskatta-och-reglera-cannabis-2010-kampanjen - The Tax & Regulate Cannabis 2010 campaign - har lyckats samla in tillräckligt många underskrifter för att göra cannabislegalisering till en folkomröstningsfråga i Kalifornien.

- Det här är nästa steg mot en förnuftig cannabispolitik och slutet för hyckleriet och det orättvisa förbudet mot cannabis, säger marijuanaaktivister Richard Lee till den alternativa nyhetssajten Alternet.

Lee är en av dem som drivit namninsamlingen i hamn och medgrundare till Beskatta Cannabis-initiativet. Richard Lee står också för pengarna bakom Oaksterdam - ett framgångsrik marijuanavänligt samhälle i Oakland.

Legaliseringsrörelsens seger innebär att Kaliforniabor blir de första i landet att avgöra om "det gröna guldet" - marijuana - ska beskattas och regleras.

Det vill säga om vuxna över 21 år själva ska få bestämma om de ska röka på eller inte. Precis som i fråga om alkohol.

Stödet växer

Nu har hela USA:s - och världens - antidrogaktivister och legaliseringsförespråkare ögonen på Kalifornien. Om delstatens väljare röstar ja till initiativet tros flera andra delstater följa efter.

Och stödet för en legalisering växer. I hela landet .

Mellan 44 och 55 procent  av amerikanerna stöder en laglig reglering av den lätta drogen, enligt de senaste mätningarna. I Kalifornien, där marijuana alltså varit tillåtet för medicinskt bruk sedan 1996, är 56 procent för total legalisering.

En förklaring till att så många - 70 000 kalifornier - skrivit under Beskatta Cannabis-kampanjens upprop inom loppet av två månader.

"Legalisera marijuana" räckte

Dale Sky Clare, kansler vid promarijuanasamhället Oaksterdams universitet, säger att 3 000 aktivister varit ute och samlat in namnunderskrifter.

- Vanligtvis vill folk läsa petitionen innan de skriver under, förstå vad det handlar om, ställa frågor. Men i vårt fall behövde de inte ens höra slutet på meningen - orden "legalisera marijuana" räckte, säger Dale Sky Clare, till Alternet.

Sista veckan i november hade Beskatta Cannabis-kampanjen samlat in fler än de 433 971 underskrifter som krävs för att en folkomröstning ska bli verklighet.

Richard Lee och Dale Sky Clare delar en segerjoint inför anstormningen av reportrar från de stora medierna. De tänker avvakta med att lämna in petitionen till februari för att skjuta upp folkomröstningen till november månad när kalifornierna går till valurnorna för att ta ställning i en rad frågor om delstatens framtid. Det finns en chans innan dess - i juni, men då anses chanserna till seger vara mindre eftersom färre går och röstar när sommaren precis börjat.

Grönt guld kan rädda skuldtyngd stat

Än så länge har legaliseringskampanjen samlat in en miljon dollar. Större delen av pengarna kommer från Oaksterdams universitet, en institution som Richard Lee grundade som en yrkesförberedande skola för dem som ska jobba i den kommande legala cannabisindustri som legaliseringsrörelsen hoppas ska bli nästa framtidsbransch.

- Vi hoppas kunna samla in mellan 7 och 20 miljoner dollar för hela kampanjen, säger Richard Lee.

Ekonomin blir en viktig del också av det politiska budskapet.

Den kaliforniska myndighet som uppbär skatter på alkohol och tobak beräknar att en marijuanalegalisering skulle kunna generera 1,4 miljarder dollar - nästan tio miljarder kronor - i skatter. Årligen.

Dessutom beräknas delstaten Kalifornien kunna spara åtskilliga tiotals miljoner dollar per år på att slippa bekämpa illegal cannabis.

Kaliforniens statsskuld ligger på skräckinjagande 83,5 miljarder dollar och Kalifornien är därmed den mest skuldsatta delstaten i USA.

- Det politiska klimatet har till slut öppnat upp för den här diskussionen, även om vi pratat om det i årtionden, säger Dale Sky Clare till Alternet, medan hon tar ett bloss på jointen.

- Så varför vänta?

 

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

Kvinna dömdes för mord – frias i hovrätten

Den kvinna som dömdes i tingsrätten för mordet på en annan kvinna frias nu helt i hovrätten, rapporterar Göteborgs-Posten.

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

Socialdemokraterna vill satsa 700 miljoner kronor på att punktmarkera ungdomar på väg in i grov kriminalitet.

Örnsköldsvik: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka på Terminalvägen i Svartby.", skriver polisen på sin hemsida.

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

1 timme sedan
Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

1 timme sedan
Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.