Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Israellobbyist vill sänka Sveriges regering

1 av 3

Thierry Charlier /AP/Scanpix

2 av 3

Michael Lutz/AP/Scanpix

3 av 3

IDF

Nyheter | 17/12/2009 08:49

"Vi har verktygen för att åsamka killarna i Sverige politisk smärta."

TEL AVIV. Det svenska ordförandeskapet för EU och utrikesminister Carl Bildt har väckt israelisk vrede - bland annat nu senast med förslaget om att Jerusalem ska vara en delad huvudstad mellan israeler och palestinier. En linje som man mer eller mindre fick hela EU att ställa sig bakom.

Men redan tidigare - när debatten kring organstöldsartikeln i Aftonbladet - har regeringen Netanyahu i Israel kallat Sverige det mest antisemitiska landet i Europa. En retorik så uppskruvad så att den saknar motstycke. Inte ens när socialdemokraten och den hetsige Israelkritikern Olof Palme var klimatet mellan Sverige och Israel sämre.

Nu hotar en av världens ledande Israellobbyister, Michael Fenenbock, politisk konsult som bland annat jobbat för den legendariske demokratiske senatorn Ted Kennedy i USA, att som straff för Carl Bildts kritik mot Israel sänka den svenska regeringen.

"Reinfeldt och hans Rasputinliknande kollega Carl Bildt" ska straffas, skriver Fenenbock i Israels stora dagstidning Yedioth Ahronoth.

Och plötsligt ser det ut som att Fredrik Reinfeldt möjligen har värre fiender på sin lista än Mona Sahlin.

Om man ska tro konspirationsteoretikerna är det ju Israellobbyn som styr världen.

- Vi har verktygen, erfarenheten och kunskapen för att att åsamka killarna i Sverige riktig politisk smärta, skriver Michael Fenenbock.

Fenenbock konstaterar att det är val i Sverige nästa höst - och att den proisraeliska lobbyn sitter på världens främsta politiska konsulter och pr-makare. Nu vill han styra över resurserna hit. För att orsaka regeringen Reinfeldt i allmänhet och Carl Bildt i synnerhet en svidande valförlust. Som ett tack för kaffet.

- Det är lite ironiskt. I decennier har en antisemitiskt färgad extremvänster gapat om en Israellobby som påstås styra världens politiska skeenden. När någon slutligen dyker upp som påstår sig företräda en sådan visar det sig att han vill störta den borgerliga regeringen. Det torde leda till svåra inre konflikter på mer än ett håll, skriver ledarskribenten Per Gudmundson i Svenska Dagbladet.

Utrikesminister Carl Bildt har aldrig stått högt i kurs bland svenska proisraeler - och har också själv alltid uttryckt ett visst ogillande för Israel. Bland annat har den tidigare folkpartiledaren och Israelvännen Per Ahlmark kallat Bildt för "tondöv mot antisemitism". Nu står alltså Bildt i skottlinjen för proisraeler i hela världen.

- Carl Bildts lätt arroganta stil (häromdagen påpekade han att Israel försöker påverka EU genom att ”söndra och härska”) understryker somliga israelers intryck av att Bildt inte bara framfört de krav som förväntas under ett EU-ordförandeskap, utan att han har gjort det med iver och inlevelse. Som om han verkligen ville sätta Israel på plats, skriver SvD:s Per Gudmundson.