- Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Ny uppfinning ersätter alkohol - men utan bakfylla

Forskarlag bygger ny, mindre farlig, substans.


Ett syntetiskt alkoholsubstitut är under utveckling. Tanken är att effekterna ska bli de samma - välbefinnande och avslappning - men att all bakfylla ska elimineras.

Till skillnad från alkohol ska substitutet inte heller påverka de delar i hjärnan som leder till humörssvängningar och beroende.

Och till råga på allt - den nya alkoholen ska kunna stängas av med ett motgift som gör konsumentet helt nykter omedelbart.

– Lagen ger en priviligerad position till alkohol, som använts i 3000 år. Varför inte använda den medicinska utvecklingen för att ta fram något säkrare och bättre, säger David Nutt till Telegraph.

Alkoholsubstitutet utvecklas av ett forskarlag vid Imperial College i London. Forskarlaget leds av professor David Nutt, tidigare sparkad som den brittiska regeringens drogrådgivare efter att han sagt att LSD, Ecstasy och Cannabis är mindre farligt än alkohol.

En av ingredienserna i det nya alkoholsubstiutet är diazepam, huvudingrediens i mediciner som Stesolid och Valium, men substansen ska skräddarsys i laboratorium för att bete sig som forskarna vill. Målet är att ersätta alkohol i vin, öl och sprit och därmed få ned antalet alkoholrelaterade mord, misshandelsfall, bränder och bilolyckor.

Enligt det brittiska folkhälsoinstitutet kostar alkoholen över 30 miljarder kronor årligen i form av vård i spritens fotstpår, uppger Telegraph.

När produkten är färdigutvecklad och kan finans på marknaden är i dagsläget oklart.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!