Tårgas mötte yxor i upplopp

Med yxor, kedjor och järnstänger gick de till angrepp mot regeringskontor. (TT)


Med yxor, kedjor och järnstänger har tusentals människor i två dagar attackerat regeringskontor och polis i den kinesiska staden Longnan i provinsen Gansu, rapporterade vittnen och tjänstemän på onsdagen.

Många demonstranter kastade också sten, tegelstenar och blomkrukor mot poliser och myndighetsföreträdare utanför stadens rådhus och försökte kapa en brandbil som kom för att släcka en anlagd brand, hette det i ett uttalande från de regionala myndigheterna. Minst 60 personer, bland dem flera poliser, skadades i upploppet.

Enligt myndigheterna började handgemänget i måndags när ett 30-tal personer samlades på platsen. Deras hus hade jämnats med marken för att ge plats åt en ny offentlig byggnad, en i Kina typisk markstrid av ett slag som ofta utlöser protester. Longnan ligger i södra delen av Gansu.

Beväpnad polis På tisdagen hade skaran av protesterande svällt till omkring 2 000, rapporterade nyhetsbyrån Nya Kina. Myndigheterna kallade in tusentals beväpnade poliser som med tårgas och batonger försökte skingra massan, sade en lokal polisman i telefon till AFP. Många blev slagna. En del i massan kastade sten så båda sidor fick skadade. En receptionist på ett hotell i Longnan nära platsen för oroligheterna sade också att polisen tillgrep tårgas. Trots att vi stängde våra dörrar trängde gaslukten in på hotellet. Jag hörde att många människor skadades.Starkt säkerhetspådrag På onsdagen var dock allt lugnt, sade hon och tillade att uppbådet av poliser och annan säkerhetspersonal var extremt stort. Demonstrationer har på senare år blivit allt vanligare även i Kina, ofta utlösta av markkonflikter eller styrandes maktmissbruk. Men landet har också nåtts av den globala finanskrisen, som bromsat upp efterfrågan på kinesiska varor och tvingat tusentals arbetare ut i arbetslöshet. Det styrande kommunistpartiet har därför blivit allt mer angeläget om att inga protester ska få växa till omfattande oro som kan äventyra partiets grepp om regeringsmakten. Partiorganet Folkets Dagblad kritiserade på onsdagen på sin webbsida lokalstyret i Longnan för bråket, vilket sågs som ett ovanligt steg för att mildra demonstranternas kritik.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!