Pakistan: Kroppar söks i ruinerna

Kroppar kan finnas i ruinerna.


Den våldsamma självmordsbomb som riktades mot Marriot Hotel i Islamabad tros har krävt 53 liv. Bland de döda finns flera utlänningar - bland annat dog Tjeckiens ambassadör i attacken. Räddningstjänsten letar fortfarande efter kroppar i ruinerna av det femstjärniga hotellet i Pakistans huvudstad Islamabad.

Utredarna tror att sprängladdningen bestod av 600 kilo sprängmedel packat på ett lastbilsflak. Bomben detonerade när solen gått ner och familjer samlats på hotellet för att bryta dagens ramadanfasta.

Explosionen slet upp en 20 meter bred krater i gatan utanför och antände gasbehållare i hotellets kök. En våldsam brand bröt ut och hettan har gjort räddningsarbetet svårt. Många av kropparna som hittats är också svårt brända.

Enligt svenska utrikesdepartementets uppgifter bodde inga svenskar på hotellet.

En amerikan och en tysk uppges finnas bland de döda. En dansk diplomat saknas fortfarande. Bland de drygt 270 skadade finns minst 13 utlänningar.

Enligt den tjeckiska ambassaden i Islamabad ringde ambassadör Ivo Zdarek inifrån hotellet bara minuter efter att det smällt. Han ska då ha bett om att bli undsatt, men har sedan dess inte hittats.

Bomben exploderade bara timmar efter att landets nye president Asif Ali Zardari hållit sitt inträdestal. Det var också på dagen ett år sedan Usama bin Ladin manade till heligt krig mot Pakistan som ställt sig på USA:s sida i "kriget mot terrorismen".

Pakistans inrikesdepartement pekade på söndagen ut talibangrupper med kopplingar till al-Qaida som ansvariga för lördagens självmordsdåd mot Marriott Hotel i Islamabad. Gärningsmännen ska ha sin bas i områden nära gränsen till Afghanistan, uppger departementet.

Attacken är ett våldsamt budskap till president Asif Ali Zardari som ärver ett våldsamt bubblande uppror från sin företrädare Pervez Musharraf. Över 1 300 människor har fallit offer för attacker utförda av de talibangrupper och utländska al-Qaidakrigare som håller till i gränstrakterna mot Afghanistan.

(TT)

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!