Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ryssland avlyssnade Elizabeth II

Nyheter | 25/11/2008 23:20

Det låter som taget ur bästa James Bond-rulle men är helt sant.

Det är en samovar, en elektronisk tekanna, som skapat uppståndelse i det engelska hovet. En 20 år gammal gåva från Ryssland, dåvarande Sovjetunionen, till den engelska drottningen Elizabeth II. En tekanna som hon nu har fråntagits av säkerhetstjänsten. Den misstänks nämligen innehålla en avlyssningsanordning.

Drottning Elizabeth II har alltså i dryga två decennier serverat te och samtalat med celebriteter, höga statsmän från hela världen och sin familj. Allt medan ryssarna avlyssnat varenda ord som sagts. Den guldiga samovaren har nämligen stått i drottningens privata sommarslott Balmoral.

– Samovaren har alltid varit något av en gåta. Ingen kunde komma på vad ryssarna trodde att vi skulle använda den till, säger en källa enligt Daily Mail och fortsätter:

– Ingen övervägde att det kunde vara en säkerhetsrisk innan säkerhetstjänsten gjorde en undersökning med sina elektroniska apparater. De kollade överallt man kan tänka sig, både privata och öppna rum, och det första som åkte ut var samovaren.

Samovaren var i vilket fall en gåva från det ryska konstflygningslaget.

Skrivet av: