Måndag 4 Jul
Stockholm

Ryssland avlyssnade Elizabeth II

Det låter som taget ur bästa James Bond-rulle men är helt sant.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det är en samovar, en elektronisk tekanna, som skapat uppståndelse i det engelska hovet. En 20 år gammal gåva från Ryssland, dåvarande Sovjetunionen, till den engelska drottningen Elizabeth II. En tekanna som hon nu har fråntagits av säkerhetstjänsten. Den misstänks nämligen innehålla en avlyssningsanordning.

Drottning Elizabeth II har alltså i dryga två decennier serverat te och samtalat med celebriteter, höga statsmän från hela världen och sin familj. Allt medan ryssarna avlyssnat varenda ord som sagts. Den guldiga samovaren har nämligen stått i drottningens privata sommarslott Balmoral.

– Samovaren har alltid varit något av en gåta. Ingen kunde komma på vad ryssarna trodde att vi skulle använda den till, säger en källa enligt Daily Mail och fortsätter:

– Ingen övervägde att det kunde vara en säkerhetsrisk innan säkerhetstjänsten gjorde en undersökning med sina elektroniska apparater. De kollade överallt man kan tänka sig, både privata och öppna rum, och det första som åkte ut var samovaren.

Samovaren var i vilket fall en gåva från det ryska konstflygningslaget.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.