Stockholm

Han är republikanernas svar på Obama

Louisianaguvernören Bobby Jindal värmer upp inför nästa USA-val.


Läs mer

CEDAR RAPIDS. Mannen som kan utmana Barack Obama i det amerikanska valet 2012 har redan börjat värma upp. Republikanska partistrateger tror att Louisianas guvernör Bobby Jindal är deras version av den nyvalde presidenten. Ett namn med framtiden för sig.

Jindal besökte den viktiga primärvalsstaten Iowa för bara några dagar sedan för att tala om partiets och landets framtid. Guvernören har flera likheter med Obama: han är relativt ung (37 år), har elitutbildning i bagaget, och som son till indiska invandrare är han van vid att bryta kulturella murar.

– Republikanerna har verkligen inget annat val än att blicka mot lite yngre kandidater om de vill ha en bättre chans att vinna, säger prästen Betty E Johnson, en oberoende väljare som röstade på George W Bush 2000 och 2004 samt på Barack Obama i stället för 72-årige John McCain i år.

Men Jindal själv avfärdar alla spekulationer om en presidentvalskampanj. Han säger sig fokusera fullt på att få Louisianas att återhämta sig efter flodkatastrofen förra sommaren och utveckla delstatens arbete med att möta orkaner, skriver The Washington Post.

Experterna ser honom dock som presidentmatieral.

– Frågan är inte om han blir president, utan när han blir president, för han kommer att bli vald en dag, säger Steve Schmidt, chefsstrateg i McCainkampanjen.

Detsamma tror chefen för Americans for Tax Reform, Grover Norquist. Den konservative radioprataren Rush Limbaugh kallar Jindal "den näste Ronald Reagan".

Se Bobby Jindal prata om republikanernas framtid nedan:

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.