Striden över om Taj Mahal

Striden om Taj Mahal, den sista motståndsfickan efter attacken, är över.


Striden om Taj Mahal Hotel - sista motståndsfickan efter angreppen på Bombay - är över.

– Alla stridshandlingar är slut och de tre sista terroristerna i Taj Mahal Hotel är döda, uppger polismästaren Hassan Gafoor.

Enligt Gafoor hade säkerhetsstyrkorna läget under kontroll i hotellet på lördagen, 59 timmar efter det första anfallet i onsdags.

– Vi söker nu igenom vartenda rum i hotellet för att förvissa oss om att det är säkert, säger chefen för Indiens nationella säkerhetsstyrka J K Dutt.

Han uppmanar eventuella återstående hotellgäster att ge sig till känna.

– De måste öppna sina gardiner så att vår säkerhetsstyrkor kan se in och försäkra sig om att där bara är gäster och inga terrorister.

Det historiska lyxhotellet blev den sista skådeplatsen för striderna som inleddes med att tjugotalet personer gick till angrepp mot en rad mål runtom i Indiens ekonomiska huvudstad.

Slutuppgörelsen blev våldsam med en intensiv skottväxling med tunga vapen och kraftiga explosioner i det berömda lyxhotellet intill stranden i Bombay. Förutom ockupanterna dog en soldat i striden.

En häftig eldsvåda flammade upp i de två nedersta våningarna omedelbart före slutet. En tjock rökplym steg mot skyn och svärtade den pampiga byggnadens fasad.

Det andra lyxhotellet som ockuperats, Oberoi Hotel, rensades på angripare under fredagen. Inne i Oberoi hittades 24 döda människor.

Sammanlagt har omkring 160 människor dött och flera hundra skadats.

Nya uppgifter om attentatsmännen och deras offer har börjat komma ut. Dödsoffren var från en rad olika länder, bland annat Kanada, Israel, Storbritannien, Thailand och USA. Andra dödsoffer är ett stort antal poliser och flertalet attentatsmän.

Nio unga män kom till Bombay för flera månader sedan och uppträdde som studenter, skriver indiska Time of India.

Männen hyrde en lägenhet i Calabaområdet, centralt i Bombay och nära målen för de kommande anfallen, visar rapporter från den påbörjade utredningen. De besökte ofta hotellen Taj Mahal och Oberoi.

– De flesta var från Pakistan men de uppträdde som malaysier, sade Indiens premiärminister Manmohan Singh i tv.

Pakistan har dock förnekat varje inblandning och sagt att landet vill skicka egna utredare från sin underrättelsetjänst till Indien.

Ytterligare tiotalet personer anlände till Bombay den här veckan med en fisketrålare som de kapat på internationellt vatten.

Den nya gruppen tog sig i land med gummiflottar. Den kapade trålaren har återfunnits till sjöss med fyra mördade besättningsmän.

Under förberedelserna ska de unga männen ha placerat ut skjutvapen, handgranater och andra sprängmedel på bland annat hotellen Taj Mahal och Oberoi. De kunde sedan gå till anfall med en chockande skoningslöshet.

– De var människor utan misskund, vem som än hamnade i vägen för dem sköt de, säger ett indiskt militärbefäl.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!