Minister: Attentatsmän pakistanier

De som attackerade Bombay kom från Pakistan. Nu är Indiens krigscurry upphettat.


Alla männen som attackerade Bombay var pakistanier, uppger Indiens biträdande inrikesminister. Det är det första ministeruttalandet som utpekar grannen. Samtidigt vädjar Pakistans Washingtonsändebud om samarbete.

Både de som dödades i striderna med indiska säkerhetsstyrkorna och den ende som greps levande var från Pakistan, uppger ministern, Shakeel Ahmad, i en BBC-intervju på söndagen. Han hänvisar till den gripne som namngett och lämnat andra uppgifter om gruppen.

– Vi säger inte att detta stötts av Pakistans regering utan att Pakistan utnyttjats till anti-indiska handlingar.

Islamabads ambassadör i Washington säger att de två grannländerna bör undvika konfrontation och i stället samarbeta för att bekämpa terror.

– Vi bör inte sätta detta avskyvärda angrepp i samband med de indisk-pakistanska förhållandena utan i samband med internationell terrorism, säger ambassadören Hussain Haqqani till tv-kanalen ABC.

–Jag anser inte att det är dags för Indien eller någon i Indien att anklaga Pakistan.

Han underströk att de två länderna är demokratier som behöver stärka varandra i stället för att falla i terroristers fälla, terrorister "som vill att vi strider med varandra så att de kan bli starkare".

President George Bush sänder utrikesminister Condoleezza Rice till Indien den här veckan för att "ytterligare visa" USA:s solidaritet med New Delhi efter attentaten mot Bombay, meddelade Vita huset på söndagen.

Attackerna som inleddes i onsdags tog minst 172 liv, säger myndigheterna i Bombay. Det är så många döda som hittats hittills. Men indierna befarar att de finner ännu fler döda när de söker igenom platserna för striderna som pågick i 59 timmar.

Attackerna skedde på tiotalet platser men de grövsta våldsscenerna utspelade sig dels på lyxhotellen Taj Mahal och Oberoi och dels i ett judiskt centrum.

På söndagen stod det klart att en av attentatsmännen överlevt. Han greps efter en strid på en strand i staden och nu väntar månader av förhör. Indierna ger sig inte förrän de vet vem som beställt och betalat attacken, rapporterar indisk och brittisk press.

Den gripne mannen, 21-årige Azam Amir Kasab, har berättat om ledaren för anfallen och om hur denne förberett dem länge och omsorgsfullt.

Männen var tränade att döda "till sista andetaget", ska han ha sagt. Aktionen skulle överglänsa 11 september-attentaten i New York och Washington 2001. Målet var att döda minst 5 000 människor.

Kasab ska ha uppgett att hela gruppen bestod av tio män och att ledaren gett sig av en månad i förväg till Bombay för att förberedda angreppen på plats. Resten av grupp anlände i början av förra veckan i en kapad trålare. Sedan de mördat besättningen utanför den indiska kusten satte de tre gummiflottar i vattnet och paddlade i land.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!