USA:s utrikesminister till Indien

Uppdrag: gjuta olja på vågorna. Condoleezza Rice har anlänt till Indien. (TT)


På onsdagen anlände USA:s utrikesminister Condoleezza Rice till New Delhi. Syftet med besöket i Indien är att visa USA:s solidaritet med det terrordrabbade landet och försöka minska spänningarna mellan Indien och Pakistan.

En amerikansk UD-tjänsteman sade att Rice ska försöka förmå de två grannländerna att samarbeta i kampen mot terrorister.

– Jag vill rådgöra med den indiska regeringen om vad vi kan göra för att hjälpa till. Jag ska självklart också uttrycka solidaritet med det indiska folket. Detta var en förfärlig attack, sade Rice inför besöket.

I attackerna i Bombay dödades över 180 människor, bland de 22 utlänningar. Närmare 300 människor skadades.

Mike McConnell, chefen för den nationella underrättelsetjänsten i USA, pekade på onsdagen ut den militanta pakistanska gruppen Lashkar-e-Toiba som skyldig till attackerna i Bombay.

Det var första gången en amerikansk företrädare lade skulden på gruppen, som tidigare har anklagats av indiska myndigheter.

Utan att nämna gruppen vid namn sade McConnell i ett tal på Harvarduniversitetet att gruppen som USA:s underrättelsetjänst misstänker för Bombaydåden "gjorde en liknande attack mot ett tåg" 2006. Han nämnde också attacken mot den indiska parlamentet 2001. Lashkar-e-Toiba, som bekämpar Indiens styre över Kashmir, har ansetts som skyldig till de attackerna.

Pakistan förbjöd Lashkar-e-Toiba efter attentatet mot det indiska parlamentet 2001 men indiska myndigheter hävdar att förbudet aldrig har upprätthållits. Gruppen anses ha haft kopplingar både till al-Qaida och Pakistans underrättelsetjänst.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.