Måndag 6 Dec
Stockholm

Vill stoppa regeringskupp i Kanada

Stephen Harper slåss för att rädda sin regering.(TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Kanadas premiärminister Stephen Harper slåss för att rädda sin regering undan oppositionens kuppförsök. På torsdagen väntas han be generalguvernören upplösa parlamentet för att förhindra en förtroendeomröstning.

I ett tevetal till folket, det första av en kanadensisk premiärminister sedan 2005, på onsdagskvällen svor Stephen Harper att han kommer att använda alla lagliga medel för att hindra oppositionen från att störta hans konservativa regering. Han kallade dess avsikt att fälla regeringen i en förtroendeomröstning för odemokratisk.

Tre oppositionspartier meddelade i måndags att de gjort en uppgörelse för att fälla landets konservativa regering. Liberala partiet och Nya demokratiska partiet tänker bilda koalitionsregering med separatistiska Bloc Quebecois som stödparti. Tilltänkt ny premiärminister är liberalernas ledare Stephane Dion.

Stärktes i valet

Harpers konservativa parti stärkte sin representation i parlamentet i valet i oktober, men är fortfarande en minoritetsregering. Oppositionen tänker fälla regeringen med en förtroendeomröstning på måndag. Motivet sägs vara att Harpers regering inte visat sig kompetent att hantera den allvarliga finanskrisen.

Harper meddelade att han på torsdagsmorgonen ska träffa generalguvernören Michaelle Jean, drottning Elizabeths ställföreträdare i Kanada. Han väntas be henne stänga parlamentet tillfälligt, fram till efter hans regering lagt fram sin budget den 27 januari. Det blir i så fall första gången som en premiärminister har bett att parlamentet ska suspenderas så snart efter ett val. Uppehållet skulle ge Harper andrum och chans att lägga fram ett ekonomiskt stimulanspaket som kan ta udden av oppositionens kritik.

Söker självständighet

Stephane Dion sade efter Harpers tal att oppositionen inte backar. Han har vädjat till generalguvernören att inte gå Harper till mötes, och att om parlamentet ska skickas hem så ska det ske efter förtroendeomröstningen. Harpers kritik mot oppositionen gäller framför allt att den stödjer sig på ett parti som vill att delstaten Quebec ska bryta sig ur Kanada och bli självständigt. Han pekar på att de båda oppositionspartierna lovat i valet att inte regera tillsammans med Bloc Quebecois, och att det dessutom vore fel att i kristid luta sig mot ett parti som vill bryta upp landet, när det i stället krävs nationell samling.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela