Folkmordet hade kunnat stoppas

Den kanadensiske generalen talar ut om skräckupplevelserna i Rwanda.


"Ingen var intresserad av att rädda människorna"

1993 var den kanadensiska generalen Romeo Dallaire fylld med hopp inför Rwandas framtid. Han var på väg att ta på sig det största uppdraget någonsin i sin karriär – att leda FN:s fredstrupper genom Afrika. Nu talar han ut om sina upplevelser i en exklusiv intervju med CNN.

I Rwanda pågick ett blodigt raskrig mellan hutus och tutsis och Dallaire kände stor sympati för tutsibefolkningen som var i minoritet. Hans tyska mor hade sett många av sina vänner dö i förintelsen och växte upp till sin mors berättelser om heroiska soldater, som gav hopp till ett krigshärjat Europa.

Som ung hade han också blivit diskriminerad på grund av sitt ursprung och var fast beslutsam att skydda tutsibefolkningen.

Ett år senare var han en nedbruten man. Dallaire hade hjälplöst sett mer än 800 000 gå under i landets turbulenta raskrig. Han kände sig bitter. Trots sina ansträngningar att stoppa våldsamheterna med fler trupper hade så många människor mist sina liv.

– Vi kunde ha räddat hundratusentals människor, men ingen var intresserad, säger Dallaire.

Generalens uppdrag gick ut på att övervaka en fredsuppgörelse mellan två etniska grupper, hutus och tutsis. Men allt var bara en fasad. Bakom ridåerna byggdes ett stort vapenförråd upp av hutuextremister inom regeringen.

Och det skulle bara bli värre. Den 20 januari 1994 fick han reda på att den styrande huturegeringen planerade ett blodblad utan dess like.

– De skulle genomföra ett slakt och eliminering av oppositionen, menar Dallaire.

Hänsynslös slakt

Han ringde sina överordnade i New York och informerade dem om den skrämmande upptäckten. Men det tog honom nästan två månader att få tillåtelse för en motoperation. Då var det redan för sent. Dallaire hade inte fått tillräckligt med soldater för att slå ner det annalkande upproret.

Den sjätte april 1994 startade det enorma massmord som hutukonspiratörer hade väntat på. Det dröjde bara några timmar innan landets armé började slakta människor hänsynslöst.

Dallaire var i chocktillstånd. Han pratade med inhemska vänner i telefon och hörde dem dö i andra änden. Lik låg överallt och generalen bar både barn och vuxna med sina bara händer. Även hans egna trupper var under attack och tio dödades under folkmordets första dygn. Det fanns inte mycket han kunde göra. FN ville att han skulle dra sig tillbaka från uppdraget, men han vägrade.

Till slut var massakern över, men mardrömmarna följde med honom hem. Han är övertygad att det finns en gud efter sina upplevelser i Rwanda.

"Jag vet att det finns en gud eftersom jag skakade hand med djävulen i Rwanda. Jag har sett honom, jag har känt hans lukt och jag har rört honom. Jag vet att djävulen finns och därför finns det också en gud", skriver Dallaire i sin nya bok, rapporterar CNN.

Mer nedan:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!