Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Minst tre döda israeler

- 06/01/2009, 06:10 -

Hårda strider pågick mellan Hamas och Israels styrkor i städer, byar och flyktingläger. Men Israel står fast vid strid.

Striderna fortsätter i Gaza och på måndagskvällen dödades tre israeler och 24 sårades av egen stridsvagnseld, varav en kritiskt, uppger armén. Frankrikes president Nicolas Sarkozy och Israels premiärminister Ehud Olmert samtalade i måndags, sedan Sarkozy anlänt till Mellanöstern för en fredsmäklarresa, en resa som han inledde med kravet på vapenvila.

– Resultatet av operationen måste bli att Hamas inte bara slutar skjuta. De ska heller inte kunna skjuta mer, svarade Olmert.

Hittills har det hetat att en israelisk soldat stupat och 55 skadats. På måndagskvällen kom först palestinska uppgifter om tio döda israeler. Även tevebolagen al-Jazeera och al-Arabiya sade att Israel förlorat flera soldater i striderna, tre enligt al-Jazeera och fyra enligt. Det är uppgifter som Israel inte kommenterat.

Inne i staden Gaza

För första gången stod motståndarna öga mot öga i staden Gaza under måndagen. På kvällen hördes skott från handeldvapen och explosioner i stadens östra delar. Beväpnade palestinier sköt också granatkastareld, sprängde minor och försökte lura in motståndarna i bakhåll, rapporterar TT:s utsände.

Hamas uppger att pansarbrytande vapen satts in mot stridsvagnar i området. Den palestinska landremsan är nu i praktiken kapad i två delar. Tiotusentals israeliska soldater har skurit av de norra från de södra delarna för att hindra att förnödenheter och förstärkning når Hamasstyrkorna i norr. Men de militära målen får också humanitära följder.

– Det är brist på mat. Det är brist på allting. Vi har varit under belägring i många dagar nu och israelerna har skurit upp Gaza i olika delar, så det har blivit ännu svårare att få fram förnödenheter, säger Mona al-Shawwa, palestinier i staden Gaza, till TT via telefon på måndagen.

Vill bromsa FN-möte

Israeliska diplomater bedriver ett intensivt arbete för att hindra att säkerhetsrådet samlas som planerat på onsdagen för att diskutera kriget mot Gazaremsan, skriver Israels största tidning Yedioth Ahronoth i sin nätupplaga Ynet. Avsikten är att förhindra ytterligare internationella påtryckningar mot landet för att det ska avbryta sina militära åtgärder i Gazaremsan. Israel uppger tvärtom att förnödenheter hela tiden tillförs civilbefolkningen och att ingen humanitär kris råder.

FN rapporterar att på grund av bränslebrist kan bara tio bagerier i hela Gaza hålla öppet. Livsmedelsprogrammet WFP sade att det skickar proteinberikade kex och kött- och fiskkonserver som kan ätas kalla, eftersom få hushåll har tillräckligt med gas för att laga mat.

Enligt sjukhuskällor har över 550 människor dödats och cirka 2 700 skadats i Gazaremsan, sedan Israel gick till anfall den 27 december. Omkring 100 barn har dödats, varav tolv på måndagen.

Men trots att Israels mål är att stoppa raketangreppen fortsätter dessa. Minst ett 30-tal raketer föll under måndagen. Raketerna har hittills den senaste tiden dödat fyra människor i Israel.

Se video om FN:s agerande:

Skrivet av: