Israeler dödade av sina egna

Tre israeliska soldater har dödats av en granat från en egen stridsvagn.


Tre israeliska soldater har dödats av en granat från en egen stridsvagn i Gazaremsan, uppger en militärtalesman.

Striderna trappades upp i natt då israelerna trängde in Gazas näst största stad Khan Yunis.

Stridsvagnar rullade in i Khan Yunis i södra Gazaremsan strax före gryningen. De eskorterades av stridshelikoptrar och sköt in i staden med kulsprutor och kanoner. Hamastrupper besvarade eldgivningen, uppger källor där. En israelisk talesman säger sig inte ha "information om detta".

En granat avlossades av misstag i går kväll och träffade en byggnad med israeliska soldater, säger en militär talesman. Tillståndet för en sårad ska vara kritiskt och allvarligt för tre andra.

Fartyg ur den israeliska flottan har beskjutit Deir al-Balah i centrala Gazaremsan och dödat tio palestinier, uppger palestinsk sjukvårdspersonal enligt Reuters.

Ögonvittnen uppger att flottstyrkan avlossade granater mot en strand i området i morse.

I nattens allt våldsammare strider i städer, byar och flyktingläger dödades sex palestinier i staden Deir al-Balah. De ska ha befunnit sig inomhus när byggnaden träffades av en stridsvagnsgranat.

För första gången under striderna möts motståndarna öga mot öga inne i staden Gaza. Skott från handeldvapen och explosioner hördes i stadens östra delar. Beväpnade palestinier sköt med granatkastare, sprängde minor och försökte lura in motståndarna i bakhåll.

Hamas uppger att pansarbrytande vapen satts in mot stridsvagnarna.

Israels premiärminister Ehud Olmert har avvisat krav på vapenvila i konflikten med Hamas av den franska presidenten Nicolas Sarkozy.

Sarkozy och Olmert samtalade i går sedan presidenten anlänt till Mellanöstern för en fredsmäklarresa.

Resultatet av operationen måste bli att Hamas inte bara slutar skjuta. Hamas ska inte kunna skjuta alls längre, svarade Olmert.

Det palestinska landremsan är nu kapad i två delar. Israels armé har skurit av de norra från de södra delarna för att hindra att förnödenheter och förstärkning når Hamas trupper i norr.

Enligt sjukhuskällor har närmare 600 människor dödats och omkring 2 700 sårats i Gazaremsan, sedan Israel gick till flygangrepp den 27 december. De flesta av dödsoffren är milismän, men även omkring 100 barn har dödats - varav tolv i går.

Israeliska diplomater bedriver ett intensivt arbete för att hindra att säkerhetsrådet samlas som planerat i dag för att diskutera kriget mot Gazaremsan, skriver Israels största tidning Yedioth Ahronoth på nätet.

Avsikten är att förhindra ytterligare internationella påtryckningar mot landet om att avbryta de militära insatserna i Gazaremsan.

Striderna hindrar ambulanser att nå fram till skadade människor. Följden är att svårt sårade dör, säger hjälparbetare till nyhetsbyrån NTB:

Det är livsfarligt för ambulanspersonalen att ge sig in i de utsatta områdena, säger Ola Skuterud från Röda korset och Röda halvmånen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!