Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Israelisk snara dras åt runt Gaza

- 06/01/2009, 06:45 -

Israeliska trupper ringade in Gaza city och över 550 människor varav 100 barn har fått sätta livet till.

De israeliska markstyrkorna har skurit av de norra från de södra delarna av Gazaremsan. Hårda strider pågår i byar och flyktingläger - och även inne i Gaza stad.

Israeliska styrkor slåss nu för första gången i detta krig öga mot öga med beväpnade palestinier inne i Gaza stad. Under måndagskvällen hördes eldgivning från handeldvapen och explosioner i Shijaiyya-området i stadens östra delar. Också israeliska attackhelikoptrar sågs i ljuset av lysgranater.

– Ingen kan lämna sitt hem. Vi kan inte ta skydd och Israel är medvetna om det. De har bombat överallt och de flesta bomberna slår ner mot våra hus, säger Moussa el-Hadda, en pensionerad läkare på Gazaremsan, till al Jazeera.

Förutom palestinska källor uppger även tv-bolagen al Jazeera och al Arabiya att Israel nu i kväll lidit förluster i striderna, tre eller fyra människoliv. Det har förekommit olika uppgifter om antal döda israeler. Hamas har hävdat att tio israeliska soldater har dödats under måndagen. Israel har ännu inte kommenterat uppgifterna.

Hamas uppger att pansarbrytande vapen satts in mot stridsvagnar i området. Islamiska jihad, Hamas allierade, säger att flera medlemmar stupat i striderna. Beväpnade palestinier sköt också granatkastareld, sprängde minor och försökte lura in motståndarna i bakhåll.

Hårda strider rapporteras också från byar och flyktingläger i norra Gazaremsan. Israeliska styrkor, i tiotusental, har skurit av de norra från de södra delarna av landremsan för att hindra förnödenheter och förstärkning från att nå Hamasstyrkorna i norr. Men de militära målen får också humanitära följder.

– Det är brist på mat. Det är brist på allting. Vi har varit under belägring i många dagar nu och israelerna har skurit upp Gaza i olika delar, så det har blivit ännu svårare att få fram förnödenheter, säger Mona al-Shawwa, palestinier i staden Gaza, till TT via telefon på måndagen.

Israel uppger att förnödenheter hela tiden tillförs civilbefolkningen, och att ingen humanitär kris råder. FN rapporterar att på grund av bränslebrist kan bara tio bagerier i hela Gaza ha öppet. Livsmedelsprogrammet WFP sade att den skickar proteinberikade kex och kött- och fiskkonserver som kan ätas kalla, eftersom få hushåll har tillräckligt med gas för att laga mat.

Enligt sjukhuskällor har nu över 550 människor dödats och cirka 2 700 skadats i Gazaremsan sedan Israel inledde "Operation gjutet bly" den 27 december. Totalt har cirka 100 barn dödats, varav tolv på måndagen.

Fortsatt offensiv

De palestinska raketanfallen mot södra Israel har krävt fyra liv. Trots att målet är att stoppa raketattackerna så fortsätter de. Minst ett 30-tal raketer föll under måndagen, och skadade två personer lindrigt. Ehud Barak, Israels försvarsminister, säger dock att Hamas fått ett "mycket hårt slag".

– Men vi har ännu inte nått målen och därför fortsätter offensiven. Men Mahmud al-Zahar, en av Hamas högsta ledare i Gazaremsan, sade i rörelsens egen tv-kanal att Israel ska besegras. Segern är på väg, om Gud vill, hävdade han.

Se video om förhållandena för de civila i Gaza:

Skrivet av: