Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

FN: "Ingen hjälp når fram"

- 06/01/2009, 06:47 -

Civila palestinier hårt drabbade till följd av kriget och Israels blockad.

Det råder dissonans mellan FN:s och Israels syn på hur den humanitära situationen på Gaza ser ut.

– FN säger att 13 000 personer, över 2 000 familjer, nu står utan bostad till följd av striderna, och det bara på den norra sidan om Gazaremsan, säger Ayman Mohyeldin, Al Jazeeras reporter på plats i Gaza.

Den israeliska sidan ställer sig däremot helt främmande till uppgifterna. Tzipi Livni, Israels utrikesminister, menar att gränsen är öppen och att alla förnödenheter och medicin kommer fram som de ska.

Christopher Gunnes, vid FN:s hjälporgan Unrwa, säger att hennes förnekande inför den stigande humanitära katastrofen är absurd.

–Organisationen som jag arbetar för (Unrwa) har uppskattningsvis 9 000 – 10 000 arbetare på plats. De talar med vanliga civila i Gaza ... Folket lider, säger Gunnes till Al Jazeera.

– En fjärdedel av alla som dödas är civila. Så när jag hör folk säga att allt görs för att undvika civila offer så ringer det väldigt falskt, fortsätter Gunnes.

Uppskattningsvis 250 000 personer i de norra delarna av Gaza lever för närvarande utan elektricitet, till följd av Israels blockad som lett till en akut brist på den olja som behövs för att driva elverken. Avsaknaden av elektricitet riskerar att slå hårt mot befolkningen som lider svårt i den tilltagande vinterkylan.

Skrivet av: