Biståndsmiljoner raderas ut

Israels bombningar raderar ut biståndsprojekt för miljontals kronor.


Israels bombningar raderar ut biståndsprojekt för miljontals kronor - skolor, kliniker, transformatorstationer.

Flera av dessa har Sverige på ett eller annat sätt varit med om att finansiera.

Sverige hör till de stora biståndsgivarna till Västbanken och Gaza. Under 2008 bidrog Sverige med cirka 700 miljoner. Hur stor del som förstörts av kriget går inte att svara på.

– För närvarande har vi inga säkra uppgifter om någonting, säger Rolf Carlman, ansvarig för biståndet till Västbanken och Gaza.

Bland annat har Sverige varit med och samfinansierat en reningsverk för avlopp i norra Gaza.

Inga uppgifter finns om att det skadats. Det skulle vara en katastrof, säger han.

Den andra stora satsningen är ett kraftverk som tidigare bombats och byggts upp igen. Verket tycks vara intakt men kan ändå inte köras eftersom det saknas reservdelar och bränsle.

"Trist mönster"

Men elledningar, transformatorstationer och gatuprojekt har skadats liksom skolor och kliniker.

– Det är de effekter som kriget har, säger Carlman.

– Om man ser till vad Sverige direkt eller indirekt stöttat så har värden för tiotals miljoner kronor förstörts. Vill det sig illa kan det bli mycket mer. Vi ser ett trist mönster där bistånd får gå in och bygga upp igen. Vi har ett antal exempel på det.

Biståndsminister Gunilla Carlsson säger att regeringen noga följer utvecklingen.

– På något sätt kommer vi att reagera mot de ansvariga men högsta prioritet nu är att få en varaktig vapenvila för att få tillträde till humanitär hjälp, säger hon.

Stämma Israel?

EU-kommissionen, som bidrar med hundratals miljoner ur EU:s biståndsbudget till de palestinska områdena, gjorde för ett antal år sedan ett försök att uppskatta hur mycket av bistånd som förvandlats till grus.

En del medlemsländer ville använda beräkningarna för att EU sedan skulle kunna kräva Israel på skadestånd för förstörelsen. Men kommissionen lade, enligt en tjänsteman som var med när frågan var aktuell, projektet åt sidan.

– Dels för att det visade sig svårt att göra några tillförlitliga beräkningar och dels för att det var oklart vad som borde räknas med i så fall. Det är också rent formellt så att biståndspengar när de betalats ut upphör att vara unionens egendom. Därmed skulle det vara palestinierna, inte EU, som har mandat att stämma Israel, säger han.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA:s ultimatum till Tiktok: Sälj eller kastas ut

Handelsbankens vinst minskar något

Handelsbanken, en av de största aktörerna på den svenska bolånemarknaden, redovisar en rörelsevinst på 8,3 miljarder kronor för första kvartalet 2024.

Amnesty: Mörkt år för mänskliga rättigheter

De många pågående konflikterna i världen har fått förödande konsekvenser för civila – och AI:s snabba intåg har gjort att desinformation sprids som en löpeld. Amnesty International målar en mörk bild av läget för mänskliga rättigheter globalt i sin årsrapport.

VMA om kraftig brand i Södertälje

Ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) har utfärdats till boende i Södertälje med anledning av en brand i en industrilokal, rapporterar P4 Stockholm.

"Tiktok är inte vilket företag som helst"

Tiktok slängs ut ur USA. Eller? En rättslig strid väntar sannolikt, som kan ta flera år. Hur den prövningen kommer att falla ut är jättesvårt att sia om. Det är ytterst en fråga om en tolkning av konstitutionen, säger Nils Ivars, på advokatfirman Vinge i Sverige, som även är advokat i New York.

Polisen i Växjö rapporterar om brand

"Rökutveckling på Vänortsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.