Fredag 22 Okt
Stockholm

Regering eller omval

Israels nya ledare – Tzipi Livni – har 42 dagar på sig att bilda regering.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Israels utrikesminister tog i söndags på sig uppdraget att bilda regering. Hon fick ordern av Israels avgående premiärminister Ehud Olmert.

Han blev tvungen att avgå till följd av korruptionsanklagelser riktade mot honom från hans tid som borgmästare i Jerusalem.

Lyckas hon inte bilda regering får Israeliska väljare gå till valurnorna igen – två år innan det utlysta regeringsvalet 2010.

Livni blir Israels andra kvinnliga premiärminister om hon lyckas med uppdraget. Hon uppmanade genast högerpartiet Likud – vars ledare Benjamin Netanyahu själv varit premiärminister – att gå med i regeringskoalitionen. Det är ett erbjudande han sagt nej till förut. Hans parti Likud skulle antagligen vinna valet om det blev något i dag. Arbetarpartiet – som Livnis centerparti Kadima sitter i koalition med – har skickat motsägelsefulla signaler och det är osäkert om de vill delta. Arbetarpartiet leds av Ehud Barak som också varit premiärminister – och för tillfället tjänar som försvarsminister.

Dessutom har det ultra-ortodoxa partiet Shas sagt att de vägrar sitta i en regering som är beredd att förhandla om Jerusalem för att få fred – inte de bästa förutsättningarna att lyckas alltså.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela