Svenska judar hotas

Judiska centralrådets ordförande: Judar och israeler är inte samma sak.


MALMÖ. Ännu ett brandattentat i Skåne. Återigen var det riktat mot judar. Den här gången kastades en brinnande flaska in i Kapellet på den gamla begravningsplatsen på Föreningsgatan i Malmö. Judiska centralrådets ordförande tror att orsaken är invasionen av Gaza.

– Det är fullständigt vansinnigt, därför att det är två helt olika saker. Israel och israeler är en sak och judar runt om i världen inklusive Sverige, är någonting annat. Många av oss är svenskar i flera generationer och i första hand svenskar och judar, säger Lena Posner-Körösi, som är det judiska centralrådets ordförande, till Ekot.

Enligt Lena har attityden mot judar blivit obehaglig sedan kriget satte igång. Flera av församlingens medlemmar får ta emot trakasserier genom sms, telefonsamtal och e-post. Ibland handlar det om mordhot.

Nyheter24 har tidigare berättat att stämningen mot Europas judar blivit mer hotfull sedan Israel invaderade Gaza den 27 december. Före händelsen i Malmö utsattes även ett judiskt samfund i Helsingborg för två brandattentat.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Krav om mer pengar till värnpliktiga

USA-straff tog direkt – bosättares kort spärrat

USA:s nya sanktioner mot våldsamma israeliska bosättare har fått snabbt genomslag. Extremistledaren Bentzi Gopstein fick reda på att hans kort var spärrat när han försökte tanka bilen.

Polisen i Smedjebacken rapporterar om djur

1 timme sedan
"En häst springer lös på riksväg 66", skriver polisen på sin hemsida.

Stubb: Nato ny fas i vårt förhållande

1 timme sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) tackar Finlands nyblivne president Alexander Stubb för att ha övertygat honom att Finland skulle ta steget in i Nato. Alexander hjälpte mig att läsa Finland rätt och därmed navigera Sverige rätt. Det är jag mycket tacksam för.

Polisen i Värnamo rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Personbil i singelolycka på E4.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Malmö rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Davidshallsgatan", skriver polisen på sin hemsida.