Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svenska judar hotas

Nyheter | 13/01/2009 23:02

Judiska centralrådets ordförande: Judar och israeler är inte samma sak.

MALMÖ. Ännu ett brandattentat i Skåne. Återigen var det riktat mot judar. Den här gången kastades en brinnande flaska in i Kapellet på den gamla begravningsplatsen på Föreningsgatan i Malmö. Judiska centralrådets ordförande tror att orsaken är invasionen av Gaza.

– Det är fullständigt vansinnigt, därför att det är två helt olika saker. Israel och israeler är en sak och judar runt om i världen inklusive Sverige, är någonting annat. Många av oss är svenskar i flera generationer och i första hand svenskar och judar, säger Lena Posner-Körösi, som är det judiska centralrådets ordförande, till Ekot.

Enligt Lena har attityden mot judar blivit obehaglig sedan kriget satte igång. Flera av församlingens medlemmar får ta emot trakasserier genom sms, telefonsamtal och e-post. Ibland handlar det om mordhot.

Nyheter24 har tidigare berättat att stämningen mot Europas judar blivit mer hotfull sedan Israel invaderade Gaza den 27 december. Före händelsen i Malmö utsattes även ett judiskt samfund i Helsingborg för två brandattentat.

Skrivet av: