Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hamas säger ja till eldupphör

Nyheter | 14/01/2009 18:44

Klockan 19.00 svensk tid på torsdagen håller Hamas presskonferens i Kairo.

Hamas har nu sagt ja till Egyptens plan för eldupphör i Gazakriget, uppger Spaniens utrikesminister Miguel Ángel Moratinos och anonyma diplomater i Kairo.

– Vi har fått ett ja från Hamas och väntar på svar från Israel, säger en diplomat till AFP, och tillägger att Israels sändebud Amos Gilad landar i Kairo på torsdagen.

Enligt arabiska källor kommer Hamas att acceptera planen, vilket innebär att europeiska observatörer kommer få tillträde till den omstridda gränsen mellan Gaza och Egypten, skriver den israeliska tidningen Haaretz.

En Hamasdelegation ledd av bland andra Ayman Taha har utlyst en presskonferens, en mycket ovanlig åtgärd vid de hemlighetsfulla förhandlingarna, till klockan 19 svensk tid i Kairo.

Samtidigt finns det fortfarande meningsskiljaktigheter som måste lösas.

–Det finns fortfarande olika åsikter som inte går ihop, som vi inte kan acceptera och som måste lösas, säger representanten för Hamas i Libanon, Osama Hamdan till tevekanalen Al Jazeera.

– Det nuvarande intiativet föbiser Palestinas nationella intresse. Vissa ändringar behöver göras, avslutar han.

Den palestinska dödssiffran i Gaza har nått 1 001, uppgav områdets räddningschef Muawiya Hassanayn i dag. Över 4 580 människor har enligt Hassanayn skadats sedan Israel inledde "Operation gjutet bly" den 27 december.

Israeliska styrkor stred mot militanta palestinier i Gazaremsans under natten. Samtidigt bombarderades södra gränsen mot Egypten.

Israeliska specialförband, understödda av flygbombning, har avancerat hundratals meter i flera områden i Gaza stad.

I morse avfyrades fem raketer mot Israel från Libanon men bara tre av dem korsade gränsen, enligt säkerhetskällor i Libanon. De tre raketer som slog ner i Israel landade ute på öppna fält och orsakade inga skador.

Ingen har ännu tagit på sig ansvaret för attacken. Förra veckans raketattack tros ha utförts av palestinska grupper med bas i Libanon.

Skrivet av: