Iran inför sanktioner mot Israel

Gör du affärer med israeliska företag - då har du inget mer i Iran att hämta.


TEHERAN. Som New York Times avslöjade i går och som Nyheter24 kunde berätta hade Israel långt gångna planer på att angripa Iran. Endast ett godkännande från USA låg mellan planen och bombmattan. Men USA:s president George W Bush sade nej i sista stund.

I går svarade den iranska regeringen med ett förslag om sanktioner mot Israel.

– På alla områden, även de ekonomiska, kommer parlamentet och regeringen att söka upp och identifiera zionistiska företag, sa det iranska utrikesdepartementets talesman Hassan Qashqavi.

Handelsblockaden mot Israel ska först presenteras för det iranska parlamentet. Den halvofficiella iranska nyhetsbyrån Fars tror att förslaget kommer att röstas igenom med överväldigande majoritet. Om det blir så, kommer alla multinationella företag som har bolag i Iran och samtidigt samarbetar med Israel att uteslutas från handel med Iran, skriver Fars.

– En kommitté har satts ihop för att utreda de olika företagen och resultatet kommer att publiceras när arbetet är klart, säger utrikesminister Manouchehr Mottaki.

Ett urval av företag som Fars nämner är brittisk-holländska Shell, franska Renault och Total och sydkoreanska Samsung.

I förra veckan meddelade det iranska industridepartementet att de avbrutit all handel med utländska företag vars "aktier kan vara ägda av israeler".

En framträdande ayatollah och religiösledare, Naser Makarem Shirazi, har samtidigt delat ut en islamisk fatwa, en religiös dom, som förbjuder israeliska produkter.

Hur sanktionerna kan komma att påverka svenska företag är ännu oklart. Nyheter24 har sökt svar på utrikesdepartementet, men mötts av ovilja.

Inslag om Manouchehr Mottakis besök i Sverige

Manouchehr Mottaki om relationen om Iran - USA

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Cloetta stoppar hundratals ton godis – kan innehålla hälsofarliga ämnen

Lyft för amerikansk försvarsjätte

Amerikanska försvarsjätten Lockheed Martin lyfte försäljningen med 14 procent under första kvartalet. Fler leveranser av flygplan av typen F16 och F35 och missilsystem bidrog till det.

Klart ja till nya budgetregler i EU

Trots protester från fackförbund och många partier och ledamöter till vänster ger EU-parlamentet tummen upp för EU:s nya budgetregler.

Meta bjuder in till sin VR-satsning

Meta samarbetar med Microsoft, Asus och Lenovo för att få fart på sin VR-satsning.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Malmö

"Larm om trafikolycka, Toftanäsvägen", skriver polisen på sin hemsida.

Kiev: Ingen hjälp till ukrainare som smiter

Ukraina inför nya åtgärder som ska få män i stridbar ålder att återvända hem. Landet slutar att förse medborgare som uppehåller sig utomlands med hjälp och samhällelig service, meddelar utrikesminister Dmytro Kuleba.