Söndag 28 Nov
Stockholm

Spänt lugn i förödelsens Gaza

En andra natt med spänt lugn råder i Gaza.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Gazaborna kunde glädja sig åt att även natten till måndagen blev lugn. Israeliska styrkor inledde då tillbakadragande efter kriget som lett till fler än 1 300 palestiniers död och ställt till enorm förödelse.

Hamas-ledaren Ismail Haniya utropade en "stor seger" samtidigt som palestinier började att summera kostnaderna för den enorma förödelsen i den fattiga kustremsan.

– Gud har givit oss en stor seger, inte för någon grupp eller parti eller område, utan för hela vårt folk, sade Haniya i ett tv-sänt tal.

– Vi har stoppat anfallet och fienden har misslyckats att uppnå något av sina mål, tillade han.

Fullständigt förstört

Sjukvårdare arbetade med att dra fram dussintals kroppar ur ruiner som återstår efter Israels tre veckor långa offensiv. Försiktiga invånare i staden Gaza vågade sig ut på gatorna.

– Allt är fullständigt förstört, sade 54-årige Yahia Karin.

Israels premiärminister Ehud Olmert förklarade att landet avser att dra tillbaka soldaterna "så fort som möjligt". Franske presidenten Nicolas Sarkozy hyllade Israels eldupphör. Men han tillade att det bara är "ett första steg" som måste följas av fler. Vi ska omedelbart kalla samman en stor internationell konferens för att skapa fred i år, sade Sarkozy. Brittiske premiärministern Gordon Brown uppmanade Israel att öppna gränsövergångarna till Gaza som Israel blockerat sedan juni 2007. Han menade att ett hållbart eldupphör kommer att kräva att hjälparbetare och bistånd kan komma in i området.

En delegation från Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien och EU:s ordförandeland Tjeckien deltog i en middag med Olmert i Jerusalem på söndagen, efter att tidigare under dagen ha varit i Egypten för att ge stöd till en vapenvila.

Tackade för stöd

Enligt en ledande israelisk källa tackade Olmert de europeiska ledarna för deras stöd för Israels sak. Han uppmanade dem att följa löften om att bekämpa vapensmuggling till Gazaremsan och återuppbyggandet av vapenarsenaler där. Under det tre veckor långa kriget har 13 israeler dödats, varav tre civilpersoner. Egypten höll separata samtal med företrädare för Hamas. President Hosni Mubarak tillkännagav en plan på att vara värd för en internationell hjälpkonferens med syftet att återuppbygga Gaza.

Sedan skottväxling och ett flygangrepp punkterat vad Olmert medgav var ett "bräckligt" israeliskt eldupphör, tillkännagav även Hamas och andra militanta grupper en veckas vapenvila. De krävde att Israel drar tillbaka alla soldater inom en vecka och att alla gränsövergångar öppnas för bistånd och basvaror. Enligt Israels armé avfyrade militanta i Gaza åtminstone 18 raketer in i Israel sedan Olmert tillkännagivit eldupphöret. Militären bekräftade att tillbakadragandet av trupper har börjat återtåget sedan vittnen i Gaza berättat att de sett soldater börja dra sig tillbaka mot gränsstaketet.

Förödelsen i Gaza är enorm:

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela