Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Geithner gjorde skattefel

Nyheter | 13/01/2009 23:51

Timothy Geithner bekände på tisdagen för senatens finansutskott att han gjort sig skyldig till ett skattefel för några år sedan.

Timothy Geithner, som av Barack Obama föreslagits som ny finansminister, bekände på tisdagen inför senatens finansutskott att han gjort sig skyldig till ett skattefel för några år sedan.

Felet upptäcktes i november under nomineringsprocessen. Det rättades omedelbart till.

Felet härrörde från 2001-2003, då han arbetade vid Internationella valutafonden. Enligt en medarbetare i Obamas övergångsteam uppstod misstaget på grund av ett ovanligt avlöningssystem som tillämpas för amerikaner när de arbetar för internationella organisationer. Den anställde ska då själv betala in sociala avgifter som om han vore egen företagare.

Illegal hemhjälp

En annan anmärkning gäller en hemhjälp som familjen Geithner anlitade från 2004 till 2006. Geithners kunde intyga att hon hade fullständiga invandringsdokument när hon anställdes. Men Geithner var inte medveten om att hennes papper blev ogiltiga tre månader innan hon slutade anställningen för att föda barn.

Kvinnan fortsatte att vistas lagligt i USA. Hon gifte sig med en amerikan och fick arbetstillstånd några månader efteråt.

Republikanen Charles Grassley i senatens finansutskott, som ska bedöma om Geithner är lämplig som minister, har tagit upp frågorna.

Skrivet av: