Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

60 000 ska stoppa attentat mot Obama

- 20/01/2009, 11:09 -

Största säkerhetspådraget någonsin när Barack Obama svärs in.

WASHINGTON D.C. Militärtrupper, stridsflygplan, prickskyttar. Alla har de ett gemensamt mål: att stoppa att USA:s blivande president Barack Obama blir skjuten. Det är det största säkerhetspådraget någonsin som miljoner människor nu kommer att få se på plats när den historiske Obama svärs in i dag.

– Just nu rapporterar våra kontor in allt de har, bara för att försäkra sig om att det här blir den säkraste presidentinstallationen som någonsin varit, säger John Perren, antiterroragent på FBI:s Washingtonkontor.

Säkerhetstjänsten är med andra ord inte på plats vid Capitol Hill för att fira. När mellan två och fyra miljoner människor väntas bevittna installationen kommer det att bli hårt arbete. Säkerhetsarrangemanget har tagit ett år att planera, och är enormt.

I dagsläget finns inga kända hot mot själva installationen, men det är väl bekant sedan tidigare att det finns en extrem hotbild mot amerikanska presidenter. Flera har blivit skottskadade och mördade genom åren. Senast i raden Ronald Reagan, under 80-talet. Obamas hudfärg gör också att hotbilden blir mer komplex och omfattande än normalt.

– Det räcker med en person för att skapa förödelse, säger en FBI-källa till Los Angeles Times.

Rapporterna om misstänka händelser har ökat klart under de senaste dagarna.

– Folk blir lite mer medvetna och vill göra det rätta och ringer oss och berättar vad de sett, säger John Perren.

Nästan hela centrala Washington, med 150 kvarter, är avspärrat. Privat biltrafik är förbjuden. Det är endast bussar, limousiner och taxibilar med särskilda tillstånd som får passera filerna. Samtliga broar till Washington D.C. är avstängda. Betongblock kringgärdar byggnader för att hindra fordon från att passera. Och agenter från Secret Service är väl utplacerade för att upptäcka eventuella hotbilder.

– Jag är ledsen men jag får överhuvudtaget inte diskutera säkerhetsfrågor, inte ens i generella termer, säger en av dem på plats vid Dupont Circle, nära Capitol Hill, till Expressen.

Se ett klipp om installationen nedan.

Skrivet av: