Ministerkaos på Island

Handelsminister Björgvin Sigurdsson avgår efter hårda protester.


ISLAND. Det isländska folket sänker minister efter minister. Bara två dagar efter att premiärminister Geir Haarde bestämt sig för att avgå, deklarerade handelsminister Björgvin Sigurdsson att han lämnar sin ministerpost. Island genomgår sin största politiska kris på länge när folkstormarna vägrar att lägga sig. Inte sedan 1949, då Island gick med i Nato, har protesterna varit så högljudda.

– Jag har beslutat göra det här för att ta mitt ansvar, sa handelsminister Sigurdsson vid en presskonferens, enligt Sky News.

Sigurdsson representerar socialdemokraterna, som samregerar med Haardes Självständighetspartiet. Haarde chockade landet under fredagen genom att utlysa nyval i maj på grund av att han lider av elakartad strupcancer.

Den isländska regeringen har varit hårt pressad de senaste månaderna och anklagats för passivitet under finanskrisen. Överhettning i ekonomin och en kraftig tendens till riskkapitalisering har orsakat en djup ekonomisk svacka i landet.

Se de protesterande slåss med granar nedan.

Skrivet av:

Senaste nytt

Här dansar Gunilla Persson med epa-killar i Norrköping: "Vilken fest"

Regeringen föreslår nya avlyssningslagar

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss för att ge polisen fler så kallade preventiva tvångsmedel, som bland annat buggning, redan i sommar.

Ambulanspersonal i Gaza: Behöver år av terapi

Barn sprängs ihjäl och kollegerna dör i bombregnet. Med livet som insats försöker ambulanssjukvårdare försöker rädda liv i krigshärjade Gaza. Det här kriget har varit ett av de tuffaste, säger en sjukvårdare i en dokumentär från arabiska BBC.

Källor: Iran förser Ryssland med robotar

Iran har försett Ryssland med flera hundra ballistiska robotar, skriver Reuters på sin sajt.

Juice återkallas – kan innehålla plastbitar

1 timme sedan
Axfood återkallar Garant tropisk juice utan fruktkött efter att leverantören vid en kontroll har hittat plastbitar i vissa förpackningar. Återkallandet gäller enlitersförpackningar med bäst före-datum den 19 april.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Åsele

1 timme sedan
"Polisen får in en anmälan om en viltolycka i Nordanås, nordväst om Fredrika.", skriver polisen på sin hemsida.