Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Protester på Madagaskar avbryts

Nyheter | 27/01/2009 19:21

Demonstrationerna mot president Marc Ravalomanana avbryts.

Protestledaren på Madagaskar Andry Rajoelina meddelade på tisdagen att demonstrationerna mot president Marc Ravalomanana avbryts sedan en av Rajoelinas anhängare dödats.

– Vi avbryter aktionen i dag. Alla bör stanna hemma, sade Rajoelina, som är borgmästare i huvudstaden Antananarivo.

Den dödade demonstranten rapporteras ha blivit skjuten i huvudet i måndags av vakter utanför Ravalomananas privata tv-station MBS, som belägrades av arga demonstranter tillsammans med den statliga radions byggnad.

Presidenten uppmanade på tisdagsmorgonen sin rival att inleda samtal.

– Jag vädjar till folk att lugna ned sig. Vi måste lägga vår stolthet och våra egon åt sidan. Vi måste prata, sade Ravalomanana till den privata radiokanalen Antsiva.

Rajoelina var dock kallsinnig.

– Det blir inga diskussioner och ingen dialog i dag. Först måste vi ställa soldaten som dödade en av mina anhängare inför rätta, sade han till samma radiokanal.

Rajoelina har varit en ivrig kritiker av Ravalomananas regering, som han anser är diktatorisk, sedan han valdes till borgmästare 2007.

Det spända läget har fått president Ravalomanana att avbryta ett besök i Sydafrika. Han återvände hem i söndags och anklagade då Rajoelina för uppvigling och för att försöka genomföra en statskupp.

Efter kravallerna har brandmän hittat 25 förkolnade lik i ett plundrat varuhus i huvudstaden Antananarivos centrum, rapporterades det på tisdagen.

– Jag kan bekräfta att vi har funnit 25 lik. De är helt sönderbrända och kommer att bli svåra att identifiera, sade ett högt uppsatt brandbefäl enligt Reuters.

Skrivet av: