Nya Gazasamtal i Bryssel

På agendan står den bräckliga vapenvilan i Gaza.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

EU:s utrikesministrar träffade på söndagskvällen kollegor från Palestinska myndigheten (PA), Egypten, Jordanien och Turkiet.

På agendan stod den bräckliga vapenvilan i Gaza och hur vapensmugglingen ska kunna stoppas.

EU:s 27 utrikesministrar åt middag med den israeliska utrikesministern Tzipi Livni i onsdags. På söndagen var det dags att möta representanter från PA och några länder som har viktiga medlarroller i konflikten.

– Vi kommer att fokusera på vad som kan göras för att bekämpa smuggling av vapen och andra olagliga saker in till Gaza, liksom på den palestinska försoningen. Om inte splittringen i det palestinska samhället kan överbryggas kommer det att vara mycket svårt att komma framåt, både vad gäller Gaza och fredsprocessen, sade utrikesminister Carl Bildt (M) till journalister när han anlände till mötet i Bryssel.

Bräckligt eldupphör

EU:s huvudbudskap till Tzipi Livni var att Gazas gränsövergångar måste öppnas, både för ren humanitär hjälp, allehanda varor och för material som behövs för återuppbyggnaden.

– Människor måste ha möjlighet att leva ett anständigt liv, annars finns en risk att de gör oanständiga saker i ren desperation, sade Bildt som inte är nöjd med Israels respons så här långt vad gäller gränsöppningen.

Eldupphöret mellan Israel och Hamas har varat i en vecka nu och är mycket bräckligt. – För att göra det mer permanent behövs att palestinierna försonas, att gränsövergångar öppnas så att det kan bli ett mer normalt ekonomiskt liv i Gaza och att en ordentlig fredsprocess kommer i gång, sade Bildt.

Norge också med

På den sistnämnda punkten tror han att USA:s president Barack Obamas nya Mellanösternsändebud, förre senatorn George Mitchell, kommer att kunna tillföra en hel del. Bildt fick också frågor om det inte är nödvändigt att också tala med Hamas för att överenskommelser ska bli meningsfulla.

Jag tycker att det är dags att palestinierna börjar prata med varandra, sade Bildt. Utrikesministrarna har dock bjudit in sin norske kollega Jonas Gahr Støre till middagen. Norge har till skillnad från EU och USA valt att ha kontakter med Hamas.

Skrivet av: