Nya Gazasamtal i Bryssel

På agendan står den bräckliga vapenvilan i Gaza.


EU:s utrikesministrar träffade på söndagskvällen kollegor från Palestinska myndigheten (PA), Egypten, Jordanien och Turkiet.

På agendan stod den bräckliga vapenvilan i Gaza och hur vapensmugglingen ska kunna stoppas.

EU:s 27 utrikesministrar åt middag med den israeliska utrikesministern Tzipi Livni i onsdags. På söndagen var det dags att möta representanter från PA och några länder som har viktiga medlarroller i konflikten.

– Vi kommer att fokusera på vad som kan göras för att bekämpa smuggling av vapen och andra olagliga saker in till Gaza, liksom på den palestinska försoningen. Om inte splittringen i det palestinska samhället kan överbryggas kommer det att vara mycket svårt att komma framåt, både vad gäller Gaza och fredsprocessen, sade utrikesminister Carl Bildt (M) till journalister när han anlände till mötet i Bryssel.

Bräckligt eldupphör

EU:s huvudbudskap till Tzipi Livni var att Gazas gränsövergångar måste öppnas, både för ren humanitär hjälp, allehanda varor och för material som behövs för återuppbyggnaden.

– Människor måste ha möjlighet att leva ett anständigt liv, annars finns en risk att de gör oanständiga saker i ren desperation, sade Bildt som inte är nöjd med Israels respons så här långt vad gäller gränsöppningen.

Eldupphöret mellan Israel och Hamas har varat i en vecka nu och är mycket bräckligt. – För att göra det mer permanent behövs att palestinierna försonas, att gränsövergångar öppnas så att det kan bli ett mer normalt ekonomiskt liv i Gaza och att en ordentlig fredsprocess kommer i gång, sade Bildt.

Norge också med

På den sistnämnda punkten tror han att USA:s president Barack Obamas nya Mellanösternsändebud, förre senatorn George Mitchell, kommer att kunna tillföra en hel del. Bildt fick också frågor om det inte är nödvändigt att också tala med Hamas för att överenskommelser ska bli meningsfulla.

Jag tycker att det är dags att palestinierna börjar prata med varandra, sade Bildt. Utrikesministrarna har dock bjudit in sin norske kollega Jonas Gahr Støre till middagen. Norge har till skillnad från EU och USA valt att ha kontakter med Hamas.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Argentina vill ha Irans inrikesminister gripen

Förlust för SJ – skyller på vädret

Statliga tågoperatören SJ gjorde en förlust på 74 miljoner kronor under första kvartalet, vilket kan jämföras med en vinst på 48 miljoner samma period i fjol.

Polisen i Älvsbyn rapporterar om trafikolycka

"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 374, Bredsel.", skriver polisen på sin hemsida.

Protest mot Postnord-vd:ns lön – tjänar 935 000 i månaden: ”Stopp”

Postnords vd Annemarie Gardshol tjänar 935 000 kronor i månaden. Hennes höga lön och extrema löneökning har fått hård kritik från brevbärarna. "Hur rättfärdigar hon sin lön", skriver de i ett upprop.

Fler sprängningar riktas mot privatbostäder

1 timme sedan
Användningen av explosiva ämnen ökade under 2023 jämfört med åren innan och ligger nu i nivå med toppnoteringen från 2019, visar statistik från Polismyndigheten.

Nordea: Trycket på hushållen lättar

1 timme sedan
Storbanken Nordeas ekonomer konstaterar att det pågår en normalisering av inflationen, vilket väntas få centralbanken att sänka räntor.