Måndag 25 Okt
Stockholm

Natochefen: Ryssland måste tänka om

Nato är villigt att samarbeta med Ryssland om ett robotförsvar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Nato är villigt att samarbeta med Ryssland om ett robotförsvar, men något långtgående säkerhetssamarbete är enligt västalliansens chef inte möjligt förrän den ryska ledningen överger tankegångar "från 1800-talet".

Natos generalsekreterare Jaap de Hoop Scheffer var en av lördagens talare vid den internationella säkerhetskonferensen i München. Han ställde sig bakom förslagen att försöka dra in Ryssland i ett samarbete om den robotsköld som USA planerar att bygga i Polen och Tjeckien. Robot- och radarsystemet beskrivs som ett försvar mot robotar från fientligt sinnade länder, främst Iran, men har av Ryssland uppfattats som ett hot.

Scheffer sade i sitt tal att de som skulle kunna hota Europa med robotar "skulle tänka sig noga för" om Ryssland stod på västmakternas sida.

Natochefen sade också att han är positiv till de tankar som Rysslands president Dmitrij Medvedev fört fram om ett brett alleuropeiskt säkerhetssamarbete, men att han också har invändningar.

– Jag kan inte se hur vi skulle kunna föra en seriös diskussion om en sådan ny struktur, i vilken president Medvedev själv säger att territoriell integritet är ett grundläggande element, när Ryssland bygger baser inne i Georgien, ett land som inte vill ha de baserna.

Det kan man inte bortse från, och det kan inte utgöra en grund för en ny europeisk säkerhetsstruktur, sade de Hoop Scheffer.

Han uttryckte också sin oro över att Kirgizistans ledning tidigare i veckan i Moskva meddelat att den ska stänga den flygbas som USA använder för att leverera förnödenheter till trupperna i Afghanistan. Stängningen har i väst tolkats som ett resultat av ryska påtryckningar. Natochefen sade att stängningen går tvärs emot Rysslands påstådda stöd för de internationella insatserna i Afghanistan.

– Vi behöver röra oss förbi 1800-talets "great game-tankar" om inflytelsesfärer, sade Jaap de Hoop Scheffer.

"The great game" var benämningen på kapplöpningen på 1800-talet mellan Ryssland och Storbritannien om inflytandet över Centralasien.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela