Bränderna utom kontroll

Värmeböljan är den värsta i Australien på flera år.


Ännu på söndagen var vildmarksbränderna i Victoria utom kontroll. Höga temperaturer, uppåt 46 grader, och stark blåst bäddar för eldsvådornas rasande framfart. Värmeböljan är decenniets hittills värsta.

– Det är helvetet i all sin vrede som kommit till Victorias fina människor det senaste dygnet, kommenterade premiärminister Kevin Rudd.

Ögonvittnen berättade om med vilken förödande kraft eldarna rör sig fram genom landskapet.

– Den gick igenom som en gevärskula, sade Darren Webb-Johnson sedan elden svept genom den lilla staden Kinglake.

I staden Marysville hade bebyggelsen lagts i ruiner, visade bilder i tv-kanalen ABC. 3 000 brandmän kämpade mot lågorna under eldsvådornas andra dygn. Och för att komma åt eldarna sätts flygplan och helikoptrar in och vattenbombar.

Både utbildade frivilliga och yrkesbrandmän deltar i släckning av vildmarksbränder. När det varit svåra brandsäsonger har frivilliga kommit från Nya Zeeland och USA. Den australiska armén är försatt i beredskap på order av regeringen som också beslutat öppna fonder med pengar som är avsedda för katastrofsituationer.

Miljödebatt

Eldsvådorna sätter åter fart på miljödebatten i Australien.

– För att minska risken för fler sådana katastrofer måste Australien ändra sin miljöpolitik, sade Gröna partiet.

Partiledaren Bob Brown förkastade för en tid sedan regeringens nya miljöpolitik som otillräcklig. Vildmarksbränderna har en våldsam historia i Australien. På 40 år har över 250 människor dött i sådana eldsvådor. Årets eldsvådor är de allvarligaste sedan 1983 då 75 människor omkom.

– Men väderförutsättningarna för en katastrofal utveckling är ännu större i år. Blixtnedslag och människor är vanliga orsaker till eldsvådorna, säger australiska vetenskapsmyndigheten CSIRO. Människor kan ha tappat cigarettglöd på marken. Men det kan också vara fråga om moteldar, tända för att bemöta bränderna, som ibland hamnar utom kontroll.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bensinpriset höjs inför påskhelgen

Israelisk militär: Över 200 dödade vid sjukhus

Strider och bombardemang fortsätter vid sjukhus i Gaza. Den israeliska militären hävdar att över 200 beväpnade personer har dödats vid al-Shifasjukhuset i Gaza stad.

Anhöriga släppta efter mordet i Mark

De två anhöriga till den mordmisstänkta 17-åringen, som tidigare häktats misstänkta för grovt skyddande av brottsling, har nu släppts. Misstankarna kvarstår dock, rapporterar P4 Sjuhärad.

Polisens skarpa uppmaning till dig i påsk – det ska du tänka på

Påsken 2024 har anlänt vilket har fått polisen att gå ut med både varningar och starka uppmaningar till alla de som reser bort under påskhelgen. Du bör nämligen ta höjd för allt från hur du förebygger inbrott till hur du ska tänka om du går på fjällvandring.

Hyresvärd vill vräka par som inte sopsorterar: "Inte ute efter folk”

Ett par i Malmö kan vräkas efter att ha slarvat med sopsorteringen. I en intervju med Hem & Hyra säger hyresvärden att slarvet tyder på att det finns "en massa bråte" i lägenheten.

Oväntat liten ökning av tysk arbetslöshet

Arbetslösheten i Tyskland ökade med 4 000 personer i mars. Det var färre nya arbetslösa i EU:s största ekonomi än väntat. Snittprognosen bland analytiker låg på en ökning på 10 000 personer, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.