Tre pirater dödade i eldstrid

Tre pirater har dödats i en inbördes konflikt. (TT)


En intern konflikt ombord på det kapade ukrainska fartyget utanför Somalia har eskalerat i en eldstrid, i vilken tre av piraterna dödats.

De 50 piraterna ombord på MV Faina har olika åsikter om hur den sex dagar långa kapningen ska få ett slut. Tre pirater ska ha dödats i en eldstrid ombord, uppger en afrikansk sjöfartsorganisation.

I söndags nådde flera utländska örlogsfartyg Faina, som nu ligger för ankar en knapp mil från hamnstaden Hobyo i Somalia. Ingen vågar dock anfalla på grund av det kapade fartygets explosiva last med 33 ryska stridsvagnar, vapen och ammunition.

MV Faina har en besättning på 20 personer, de flesta ryssar och ukrainare.

Samtidigt bekräftar piraterna att fartyget var på väg till södra Sudan och inte till Kenya som myndigheterna där tidigare uppgett.

Men vem som äger vapnen är inte vårt problem, vårt problem är de 20 miljonerna dollar, sade piraternas talesman Sugule Ali till AFP över satellittelefon, och syftade på piraternas krävda lösensumma.

Det råder en bräcklig vapenvila i södra Sudan sedan 2005 efter mer än 20 års krig mot norra Sudan. Även om det blir svårt för piraterna att lasta av stridsvagnarna, kan vapnen och ammunitionen eller den stora lösensumman innebära en farlig vändning i inbördeskriget i Sudan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

Styrande partiet vinner i Kroatien

Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.

Explosion i trapphus i Göteborg

1 timme sedan
En explosion har inträffat i trapphuset i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg. Ingen person är skadad och de materiella skadorna beskrivs som små.

Nya amerikanska oljesanktioner mot Venezuela

3 timmar sedan
Bara ett halvår efter vissa lättnader drar USA åter åt den venezuelanska oljekranen.

Nu är mördarsniglarna tillbaka – ovanligt tidigt

igår 22:42
Redan i april har mördarsniglarna börjat dyka upp på flera platser, och enligt snigelexperten Ted von Proschwitz finns det mycket som talar för ett snigelår. Här får du veta hur du minimerar risken för sniglar i trädgården.

Bidens minister friades i riksrättsåtalet

igår 22:30
Alejandro Mayorkas, USA:s minister med ansvar för inrikes säkerhet, friades i det riksrättsåtal som bara levde under en knapp halvdags sittning i senaten.