Fler dödade afghaner oroar FN

Över 2 100 civila miste livet i det krigshärjade Afghanistan.


Över 2 100 civila miste livet i det krigshärjade Afghanistan förra året, en kraftig ökning jämfört med 2007. Den försämrade säkerheten för civila oroar FN.

Sju år efter det att de USA-ledda styrkorna störtade talibanregimen är säkerhetsläget allvarligt. Antalet civila dödsoffer ökade med 40 procent.

Talibankrigare och krafter som stöder dem bar ansvaret för 55 procent av de civila dödsoffren. Drygt en fjärdedel av de civila, 552 personer, dödades vid amerikanska och Nato-ledda flyganfall.

"Det här oroande mönstret kräver att parterna i konflikten vidtar alla nödvändiga åtgärder för att undvika att civila dödas", skriver FN-missionen i Afghanistan i en rapport.

"Våldet ökar"

Frågan är oerhört känslig i Afghanistan, och president Hamid Karzai har vid upprepade tillfällen upprört uppmanat de utländska styrkorna att ta större hänsyn för att undvika civila förluster. Återkommande uppgifter om att afghanska kvinnor och barn dödats i flygattacker har lett till omfattande protester.

Det är också en av de viktigaste faktorerna bakom det sviktande stödet för nästan 70 000 utländska soldaters fortsatta närvaro. Amerikanska befälhavare har varnat för att våldet sannolikt kommer att öka i år, när ytterligare 25 000 amerikanska soldater väntas anlända och börja patrullera nya områden. Antalet dödade civila kommer sannolikt också att öka enligt deras bedömning.

Folklig vrede

Av de 1 160 civila som dödades av talibaner förra året föll 725 offer för självmordsattacker och vägbomber. Ytterligare 271 blev avsiktligt mördade. Efter självmords- och vägbomber har den folkliga vreden ofta inte vänts mot talibanerna.

I stället har många afghaner anklagat regeringen och de utländska styrkorna, varav de flesta är från västländer, för att de inte klarat av att upprätthålla säkerhet och stoppat attackerna. Under fjolåret dödades även 38 biståndsarbetare, de flesta från frivilligorganisationer.

Det är en fördubbling från 2007. Ytterligare 147 biståndsarbetare kidnappades. Enligt FN-rapporten försökte de utländska styrkorna minska antalet civila offer 2008 genom att ställa Natos Isaf-styrka och de amerikanska soldaterna under gemensamt befäl. Men fortfarande står en del styrkor, och det gäller särskilt amerikanska specialenheter, under annat befäl.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!