G20: Ännu fler stimulanspaket behövs

De biljoner som lagts upp till skydd mot finansstormen räcker inte, förklarar europeiska ledare vid helgens förmöte inför ett G20-toppmöte i London.


De biljoner som lagts upp till skydd för finansstormen räcker inte, förklarade Europas mäktigaste ledare efter helgens förmöte inför ett G20-toppmöte i London. Mer måste till.

– London är sista chansen, varnar Nicolas Sarkozy.

Det var stora ord när värdinnan Angela Merkel, i rosa dräkt omgiven av idel mörkklädda män, höll presskonferens efter söndagens ekonomiska toppmöte i Berlin.

– Vi hanterar en extraordinär internationell kris vars like vi inte sett på decennier, sade den tyska förbundskanslern.

Tillsammans med sina kollegor lovade hon mer övervakning av finansaktörer och mer pengar till internationella organ.

– Vi gör ett åtagande att alla finansmarknader, produkter och aktörer - däribland hedgefonder och kreditvärderingsinstitut - självklart ska vara föremål för övervakning och reglering, sade Merkel.

Dubbla resurser

Storbritanniens premiärminister Gordon Brown talade om "en bred överenskommelse mellan denna världs länder och kontinenter" för en ny ekonomisk världsordning. Till exempel ska IMF (Internationella valutafonden) och Världsbanken stärkas, enligt Brown med "minst 500 miljarder dollar".

"IMF:s resurser måste dubblas för att möjliggöra snabb och flexibel hjälp till medlemsländer när de har problem", hette det i en skriftlig summering av mötet.

Men IMF självt har tidigare signalerat om ännu större summor. Valutafonden talade i december om en global stimulanspolitik på två procent av världens samlade BNP, vilket skulle innebära 1,2 biljoner USA-dollar, nästan 11 000 miljarder kronor. Och frågan är hur mycket de europeiska ledarnas grandiosa formuleringar i Berlin är värda.

Merkel beskrev söndagens möte som ett etappstopp mellan G20:s toppmöte i Washington i november och nästa liknande sammankomst i London den 2 april.

Obamas biljoner

I London är även globala tungviktare som Brasilien, Indien, Kina och Ryssland med. Och inte minst blir det första gången många av världsledarna får träffa den viktigaste av dem alla, USA:s nye president Barack Obama. Då måste de stora besluten fattas.

– Vi förstår alla att det är sista chansen. Vi kan inte tillåta ett misslyckande i London, sade Frankrikes president Nicolas Sarkozy.

Frågan är dock hur mycket ekonomiska muskler Obama ställer upp med på den internationella arenan, efter den senaste tidens makalösa utspel på hemmaplan. Han har rivstartat med ett stimulanspaket 787 miljarder dollar, 350 miljarder dollar för att rädda finansbranschen och 275 miljarder dollar för bostadsmarknaden.

I kronor räknat blir det över 12 biljoner - 12 000 miljarder. Det motsvarar över ett årtionde av svenska statsbudgetar, och går också att uttrycka som nästan 4,5 miljoner kronor varje sekund sedan presidenten tillträdde den 20 januari.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!