Pentagon ger Guantánamo godkänt

Förhållandena i fånglägret Guantánamo på Kuba är i linje med Genèvekonventionen.


Den slutsatsen dras i en rapport från det amerikanska försvarsdepartementet Pentagon. Slutsatsen kritiseras av människorättsgrupper.

I översynen får förhållandena på Guantánamo godkänt, men i rapporten föreslås ändå att isoleringen av en del fångar ska lindras så att de får mer av social kontakt och rekreation.

Rapporten möts med skepsis av människorättsgrupper som tar den som ett tecken på att den nye presidenten Barack Obama inte lyckats frigöra sig från den tidigare administrationens behandling av terrormisstänkta.

"Inhumana villkor"

Fångarna på Guantánamo hålls fortfarande under inhumana villkor, som innebär att USA bryter mot Genvekonventionen, USA:s konstitution och folkrätten, sade den New York-baserade organisationen Center for Constitutional Rights. Den amerikanska medborgarrättsgruppen ACLU kallade i fredags översynen för ett försök att skönmåla lägret och krävde en oberoende granskning, i stället för en som utförts av samma militär som driver lägret. Översynen beställdes samtidigt som Barack Obama i januari gav order att lägret ska avvecklas. Amiral Patrick Walsh presenterade rapporten vid en presskonferens på måndagen. Han sade att han inte kan säga om fångar har torterats eller inte, eftersom hans uppgift inte har varit att se tillbaka utan se hur förhållandena är i dag.

Ovisst om uigurer

I rapporten manas regeringen att snabbt se till att en grupp på 17 kinesiska uigurer kan släppas. De har friats från terroristmisstankar men hålls fortfarande i förvar. De amerikanska myndigheterna har i flera år försökt skicka uigurerna till ett tredje land eftersom de riskerar repressalier om de återvänder till Kina. Några av dem skickades 2006 till Albanien, där de fick asyl. En av dem, Adil Hakimjan, sökte senare asyl i Sverige, och beviljades det av Migrationsdomstolen, ett beslut som Migrationsverket dock har överklagat.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Teknikbolagen sänkte Wall Street

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

1 timme sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

2 timmar sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.