Han överlevde två atombomber

93-årigen lever än - 64 år efter andra världskrigets dubbla atombomber.


93-årige Tsutomu Yamaguchi har äntligen, 64 år efter andra världskrigets slut, fått papper på att han överlevde de båda atombomberna över Hiroshima.

Den 6 augusti 1945 var japanen Tsutomu Yamaguchi på arbetsresa i Hiroshima, då ett amerikanskt bombflyg släppte en atombomb över staden.

140 000 människor omkom under angreppet, men Yamaguchi överlevde med svåra brännskador på överkroppen.

Efter att ha övernattat på sjukhuset återvände han till sin hemstad - Nagasaki.

Där hann han befinna sig i två dagar, innan världshistoriens andra - och förhoppningsvis sista - atombombsangrepp slog till mot staden.

70 000 människor dog. Yamaguchi överlevde.

– Så vitt vi vet så är han den förste personen som får ett officellt erkännande för att ha överlevt bombangreppen i båda städerna, säger Toshiro Miyamoto från Nagasakis rådhus.

Andra överlevande atombombsoffer får ta emot ett månatligt understöd och gratis läkarhjälp, samt begravning på statens räkning. Men man får inte något extra för att ha överlevt två angrepp.

Totalt omkring 260 000 människor överlevde de båda angreppen. Många av dem är fortfarande i livet, men lider av bland annat cancer och leversjukdomar som följd av den radioaktiva strålningen, skriver danska Ekstrabladet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!