Presidentens första gång

Obama peppade kongressen med Hillarymys och byggstenar


Fiendeskapet de gamla presidentrivalerna i mellan har förvandlats till vänskap. Barack Obama och Hillary Clinton hälsade i natt, svensk tid, ömt på varandra när de sågs i USA:s kongress med anledning av Obamas första tal i kongressen. Detta menar danska Ekstrabladet. Enligt tidningen uppförde de sig som "ed par kåde teenagere" (ett par kåta tonåringar) när president Obama i natt skulle hålla sitt första tal i USA:s kongress.

Ekstrabladet berättar att Clinton hade fullt sjå med att få Obamas uppmärksamhet i publikhavet. Men hennes leende och viftandet med armarna fångade tillslut presidentens blick. En smällkyss avslutade hälsandet.

– I kväll vill jag att alla amerikaner ska veta att vi ska återuppbygga och hämta oss. USA kommer att komma tillbaka, starkare än förut sa Obama sedan i sitt tal till hela kongressens jubel, enligt Sveriges Radio.

I det timslånga talet presenterade Barack Obama tre byggstenar för att lyfta USA ur den ekonomiska krisen. Dessa tre är sjukvårdssystemet, energisystemet och utbildningssystemet. Det amerikanska sjukvårdssystemet ska reformeras så att alla amerikaner får tillgång till en sjukförsäkring, det amerikanska energisystemet ska förnyas, Obama utlovade 15 miljarder dollar per år i satsningar på förnyelsebar energi, och slutligen vill han förbättra det amerikanska utbildningssystemet, rapporterar SR.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!