"Anonymitetsdebatten kommer att fortsätta florera de närmsta åren"
- Jag tror att anonymitetsdebatten kommer att fortsätta florera de närmsta åren.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
"Under mina år hos Facebook har jag lagt ner både hjärta och själ i att införstifta och pusha mediaindustrin framåt genom att presentera nya koncept runt direkta, sociala medier, som sedan har upptagits av mediabranchen. Vi har uppnått en enorma framsteg, men det finns fortfarande mycket som kan göras och alltid andra sätt som jag kan påverka förändringen. Nu är den perfekta stunden för mig att lämna Facebook för att starta ett nytt företaget som fokuserar på de underliggande spännande trenderna inom mediaindustrin."
USA. Under tisdagen rapporterade Nyheter24 om Facebooks marknadschef, Randi Zuckerbergs, uttalande om avskaffandet av nätanonymiteten.
Nu lämnar Zuckerberg communityimperiet för att satsa på en egen verksamhet och "påverka förändringen".
Nyheter24 har pratat med journalisten och moderatorn Fredrik Wass som föreläser om internet och sociala medier.
- Det är mycket möjligt att kraven från både företag och tjänsteleverantörer på en ökad identitetskontroll kommer att öka. Samtidigt har jag mycket svårt att tänka mig att möjligheterna till anonymitet försvinner helt, då vi som användare antagligen skulle hitta andra vägar för att kommunicera anonymt med varandra. Ett samhälle helt utan anonymitet känns som en slags blandning av det som Ray Bradbury beskriver i Fahrenheit 541 och Nordkorea. Inte så kul, berättar Wass.
Tror du att avgången kan ha ett samband med Zuckerbergs uttalande?
- Det är svårt att säga. Kanske blev det ett bra tillfälle för henne, eftersom det verkar som hon ändå funderat på att hoppa av för att driva ett eget PR-företaget redan tidigare. Jag tror att anonymitetsdebatten kommer att fortsätta florera de närmsta åren, precis som den egentligen har gjort sedan internets barndom, fortsätter han.
Enligt Wass har det moderna internet skapats ur anonymiteten.
Det är först på senare år som det vuxit fram en trend där personer "blivit mer av sig själva" på nätet.
- Vi tar dessutom med våra inloggade identiter mellan olika sajter. Det går till exempel att logga in med sitt Facebook-konto på olika typer av tjänster.
Nätanonymiteten viktig
Han understryker samtidigt att det finns en väldig styrka i att kunna vara anonym.
Precis som det kan vara skönt att i det vanliga samhället kunna röra sig ute på stan relativt anonymt utan "stora namnskyltar på bröstet - är nätanonymiteten minst lika viktig.
- Det handlar inte bara om negativa aspekter som till exempel "näthat" i kommentarsfält, utan lika mycket om att kunna utforska både information, diskussioner och platser på nätet utan att behöva vara fastklistrad vid sin identitet.
Läs Fredrik Wass blogg här.