Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Representanthuset går mot röstning

Nyheter | 03/10/2008 09:43

Ledande demokrater tror på ett ja, men utgången är långt ifrån självklar.

I eftermiddag svensk tid ska representanthuset i USA enligt planen på nytt rösta om krispaketet för den sargade finanssektorn. Ledande demokrater tror på ett ja, men utgången är långt ifrån självklar.

Senatens ja har ökat pressen på representanthuset att snarast rösta igenom lagförslaget.

–Jag är hoppfull om att båda partierna kommer att stödja lagförslaget som är avgörande för att stabilisera nationens ekonomi för alla arbetande amerikaner, sade han i ett uttalande, sa de demokratiske majoritetsledaren Steny Hoyer.

Den stora frågan är hur de tillägg på över 100 miljarder dollar, främst i form av skattelättnader och en höjd statlig insättningsgaranti, som senaten lagt ovanpå det finansiella räddningspaketet på 700 miljarder dollar kommer att tas emot.

Republikanen Zach Wamp från Tennessee sade i en intervju att han är medveten om att amerikanerna fortfarande är arga över att skattebetalarna får betala för Wall Streets misstag.

–De är så in i helsike förbannade, sade han till Fox News på torsdagen. Men man måste göra vad man anser är rätt. I måndags tyckte jag att det rätta var att rösta nej. Och jag tycker att det rätta i morgon är att rösta ja.

Tilläggen i paketet syftar främst till att locka över de republikaner som dödade förslaget i måndags.

Hoyer uttryckte trots sin optimism viss oro för att en del demokrater som ursprungligen röstade ja kommer att ändra sig på grund av skattelättnaderna.

– Det är inget tvivel om att skattepaketet är kontroversiellt. Senaten har, enligt min åsikt, lagt till det för att de tror att det är enda sättet som förslaget kan gå igenom, sade han till tv-kanalen NBC.

TT/Peder Broberg

Skrivet av: