Representanthuset går mot röstning

Ledande demokrater tror på ett ja, men utgången är långt ifrån självklar.


I eftermiddag svensk tid ska representanthuset i USA enligt planen på nytt rösta om krispaketet för den sargade finanssektorn. Ledande demokrater tror på ett ja, men utgången är långt ifrån självklar.

Senatens ja har ökat pressen på representanthuset att snarast rösta igenom lagförslaget.

–Jag är hoppfull om att båda partierna kommer att stödja lagförslaget som är avgörande för att stabilisera nationens ekonomi för alla arbetande amerikaner, sade han i ett uttalande, sa de demokratiske majoritetsledaren Steny Hoyer.

Den stora frågan är hur de tillägg på över 100 miljarder dollar, främst i form av skattelättnader och en höjd statlig insättningsgaranti, som senaten lagt ovanpå det finansiella räddningspaketet på 700 miljarder dollar kommer att tas emot.

Republikanen Zach Wamp från Tennessee sade i en intervju att han är medveten om att amerikanerna fortfarande är arga över att skattebetalarna får betala för Wall Streets misstag.

–De är så in i helsike förbannade, sade han till Fox News på torsdagen. Men man måste göra vad man anser är rätt. I måndags tyckte jag att det rätta var att rösta nej. Och jag tycker att det rätta i morgon är att rösta ja.

Tilläggen i paketet syftar främst till att locka över de republikaner som dödade förslaget i måndags.

Hoyer uttryckte trots sin optimism viss oro för att en del demokrater som ursprungligen röstade ja kommer att ändra sig på grund av skattelättnaderna.

– Det är inget tvivel om att skattepaketet är kontroversiellt. Senaten har, enligt min åsikt, lagt till det för att de tror att det är enda sättet som förslaget kan gå igenom, sade han till tv-kanalen NBC.

TT/Peder Broberg

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kriminellt kapital värt miljoner stoppat

Expert om Iran-Israel: Möjligt att det lägger sig

Den förmodat israeliska attacken mot Iran verkar vara återhållsam och mer av en markering från Israel, enligt Mellanösternexperter. Det finns en möjlighet nu att det lägger sig, säger Isabell Schierenbeck om konflikten.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka på Västra esplanaden i Umeå.", skriver polisen på sin hemsida.

Priset sänks på bensin och diesel – så billigt blir det

Ledande drivmedelskedjor sänker priserna inför helgen.

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

1 timme sedan
Minst åtta människor rapporteras ha dödats och ett tjugotal skadats i nattens ryska attacker mot Ukraina. De riktades i huvudsak mot regionen Dnipropetrovsk, enligt inrikesdepartementet i Kiev.

Högsta antalet viltolyckor på tio år

1 timme sedan
Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.