Tsvangirai misstänker attentat

Zimbabwes premiärminister misstänker att hans bil påkördes avsiktligt.


Zimbabwes premiärminister Morgan Tsvangirai misstänker att hans bil blev avsiktligt påkörd, när hans hustru Susan omkom och han själv skadades, uppger medlemmar i hans parti MDC i tevekanalen CNN:s nätupplaga.

Tsvangirai reste på lördagen till Botswana för vård på ett sjukhus i Gaborone. Det var ett dygn efter det att hans och hustruns bil kolliderat med en mötande lastbil som kommit över på fel sidan av en tvåfilig landsväg utanför huvudstaden Harare. Vägen uppgavs vara i dåligt skick och olycksdrabbad.

Direkt efter olyckan fick Tsvangirai sjukhusvård i hemlandet.

Huvudet i bandage

En regeringstalesman i Botswana säger till CNN att premiärministern fått kraftiga skador. Han hade huvudet bandagerat när han lämnade sjukhuset i Zimbabwe. Han är illa tilltygad, säger regeringskällan och uppger att Tsvangirai återvänder hem på onsdag.

– Det mesta tydde på att det rörde sig om olycka, sade MDC från början men ville ha olyckan grundligt utredd.

– Polisen gör sin utredning, vi gör vår, sade finansministern och MDC:s andreman Tendai Biti.

Biti hävdade att olyckan kunde undvikits om Tsvangirai haft poliseskort, något som president Robert Mugabe brukar ha. Lastbilen tillhör ett brittiskt-amerikanskt biståndsprojekt som delar ut aids-mediciner. Det finns uppgifter om att föraren somnat bakom ratten. Det har brittiska utrikesdepartementet förnekat och i stället uppgett att han var utvilad och nykter. Attentatsrykten spreds med blixtens hastighet, bland annat via sms. Ryktena gick ut på att Zimbabwes president och Tsvangirais ärkefiende Robert Mugabe skulle ligga bakom olyckan, skrev sydafrikanska Mail&Guardian.

Mugabe kondolerade

President Mugabe och hans hustru Grace framförde sina kondoleanser, när de tillsammans med stora delar av landets regering besökte den skadade Tsvangirai i fredags kväll. I tv syntes en tillintetgjord och gråtande Tsvangirai som sades ha fått huvud- och nackskador.

Makarna Tsvangirai var gifta i 31 år och fick tillsammans sex barn. Mugabe sade på lördagen att olyckan var ett hårt slag mot nationen som firat avtalet om maktdelning. Sedan förra månaden ingår Mugabes parti Zanu-PF och Tsvangirais MDC i en samlingsregering.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Ruttet påskägg för skattebetalarna: Kommunchef tappade bort miljard

Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,5 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Polisen rapporterar om fylleri / lob, Åre

1 timme sedan
"Centrala Åre, ung man omhändertagen av polis", skriver polisen på sin hemsida.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

1 timme sedan
Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

1 timme sedan
Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.