Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Iran står i atombombsvalet

- 11/03/2009, 10:37 -

Om några år kan den iranska atombomben vara ett faktum, avslöjar amerikansk underrättelsetjänst.

WASHINGTON D.C. Den amerikanska underrättelsetjänsten avslöjar att Irans ledning ännu inte har bestämt sig för att tillverka kärnvapen samt att landet saknar anrikat uran för att kunna tillverka ett.

Dennis Blair, chef för underrättelsetjänsten, har däremot i ett vittnesmål i den amerikanska senaten under tisdagen erkänt att forskare i Teheran fortsätter att anrika uran och undersöker hur landet ska bygga långdistansmissiler med kärnvapen.

– Fast vi vet inte om Iran för stunden har för avsikt att utveckla kärnvapen. Vi bedömer att man i Teheran på en minimal nivå håller dörren öppen för att utveckla dem, sa Blair i vittnesmålet, enligt Al Jazeera.

Underrättelsetjänsten har räknat med att Iran kan ha tillräckligt med anrikat uran för en atombomb mellan 2010 och 2015, enligt de senaste uppgifterna. Toppolitikerna i EU och USA har tidigare uttryckt oro för att landet är på väg att utveckla en atombomb, medan Iran säger att avsikten endast är att generera elektricitet.

– Israelerna är mycket mer oroade över detta, och de förbereder sig mer inför det värsta scenariot i sin syn på saken, sa Blair, enligt Al Jazeera.

Skrivet av: