Iran står i atombombsvalet

Om några år kan den iranska atombomben vara ett faktum, avslöjar amerikansk underrättelsetjänst.


WASHINGTON D.C. Den amerikanska underrättelsetjänsten avslöjar att Irans ledning ännu inte har bestämt sig för att tillverka kärnvapen samt att landet saknar anrikat uran för att kunna tillverka ett.

Dennis Blair, chef för underrättelsetjänsten, har däremot i ett vittnesmål i den amerikanska senaten under tisdagen erkänt att forskare i Teheran fortsätter att anrika uran och undersöker hur landet ska bygga långdistansmissiler med kärnvapen.

– Fast vi vet inte om Iran för stunden har för avsikt att utveckla kärnvapen. Vi bedömer att man i Teheran på en minimal nivå håller dörren öppen för att utveckla dem, sa Blair i vittnesmålet, enligt Al Jazeera.

Underrättelsetjänsten har räknat med att Iran kan ha tillräckligt med anrikat uran för en atombomb mellan 2010 och 2015, enligt de senaste uppgifterna. Toppolitikerna i EU och USA har tidigare uttryckt oro för att landet är på väg att utveckla en atombomb, medan Iran säger att avsikten endast är att generera elektricitet.

– Israelerna är mycket mer oroade över detta, och de förbereder sig mer inför det värsta scenariot i sin syn på saken, sa Blair, enligt Al Jazeera.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mjölkjätte hackad – stopp i produktionen

Folklistan: Skicka fångar till andra EU-länder

Folklistan vill se ett EU-direktiv som gör det lättare att skicka dömda för att avtjäna straff i fängelser i andra EU-länder.

Polisen i Kristinehamn rapporterar om trafikolycka

"Olycka på E18 mellan Karlskoga och Kristinehamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Svenskt nej till mer socialt i EU

Med EU-topparna Ursula von der Leyen och Charles Michel i spetsen konfererar EU-länderna om sociala frågor i belgiska La Hulpe i dagarna två.

Stockholm: Polisen rapporterar om brand

"Polis, ambulans och räddningstjänst är på väg till en lägenhetsbrand i Traneberg.", skriver polisen på sin hemsida.

Satt fängslad i 20 år – får 55 miljoner av staten

Viggo Kristiansen – dömd och sedermera frikänd för ett uppmärksammat mord på två flickor år 2000 – får 55 miljoner kronor av den norska staten.