Onsdag 12 Maj
Stockholm

Tysta fredsaktioner i Nordirland

Tysta demonstrationer mot det nordirländska våldet hålls i flera städer.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Tysta demonstrationer mot det nordirländska våldet hålls nu på eftermiddagen i flera städer. Två misstänkta sitter i förhör för ett mord, och de samregerande politikerna försöker nu fortsätta som vanligt.

Bakom onsdagens manifestationer står i första hand landsorganisationen ICTU (Irish Congress of Trade Unions), vars ordförande Peter Bunting säger att medlemmarna måste gå samman för att se till att fredsprocessen i Nordirland inte saboteras av personer med "sekterism på dagordningen".

Tysta aktioner var utlysta i Belfast, Lisburn, Newry och Londonderry klockan 13-13.30 lokal tid. Senare skulle brittiska parlamentsledamöter i London hålla en liknande demonstration, och i kväll hålls en fredsvaka i Craigavon, nära platsen där polisen Stephen Paul Carroll sköts ihjäl i måndags.

100 000 pund

Två personer, 17 och 37 år gamla, sitter i polisförhör om det mordet. Däremot finns ingen gripen i fallet med de två skottdödade soldaterna Mark Quinsey och Patrick Azimkar den gångna helgen. Londontidningen The Sun har utfäst en belöning på 100 000 pund (1,25 miljoner kronor) för avgörande information om mördarna.

En av de små extrema utbrytargrupperna ur IRA, Real IRA (Verkliga IRA), har sagt sig ligga bakom soldatattacken. En annan IRA-fraktion, Continuity IRA (Fortsättnings-IRA), har tagit på sig polismordet.

Till USA

Dessa grupper, vars aktiva delar tros bestå av bara några tiotal våldsmän, anser att IRA och den politiska grenen Sinn Féin har svikit kampen för ett enat Irland.

– De må ha makten att ta en polismans och två obeväpnade soldaters liv, men de har inte makten att stoppa fredsprocessen, sade de brittiske Nordirlandsministern Shaun Woodward.

Och öns politiker verkar nu måna om att signalera att freden och samstyret ligger fast. I samband med dåden sköt Nordirlands två högsta ledare, Peter Robinson och Martin McGuinness från partierna DUP respektive Sinn Féin, två gånger upp den USA-resa som brukar genomföras varje år vid den här tiden. Men på onsdagen gav de sig av på resan som bland annat innehåller ett möte med president Barack Obama på Saint Patrick's Day nästa vecka.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela