Nordirlands senaste offer i jorden

I dag begravdes Stephen Carroll, Nordirlandskonfliktens senaste offer.


Efter 24 år som polis trodde Stephen Carroll att Nordirlands krig var över. På fredagen begravdes han, konfliktens senaste offer. Till dem som tycker att irländska områden är värda att döda för hälsar Carrolls änka: Till slut får vi alla bara "sex fot gånger sex fot".

Hundratals svartklädda sörjande deltog i Carrolls begravning, bland dem Nordirlands polischef Hugh Orde, Storbritanniens Nordirlandsminister Shaun Woodward och Irlands justitieminister Dermot Ahern.

Stämningen var spänd men lugn. Säkerhetspådraget var påtagligt runt den direktsända ceremonin, med bombhundar som finkammade området runt Saint Therese-kyrkan i Banbridge utanför Belfast.

Real IRA

I samband med begravningen sade en obskyr upprorsgrupp att våldet inte är över. "Om konflikten i Irland ska ta slut en gång för alla måste också britternas påstådda överhöghet upphöra", meddelade The 32 County Sovereignty Movement enligt Reuters. Gruppen tros vara knuten till Real IRA, i sin tur en utbrytargrupp från den numera fredliga Irländska republikanska armén. Real IRA har tagit ansvaret för dödsskjutningen av två soldater den gångna helgen, medan mordet på Carroll tros ha utförts av en annan liten fraktion, Continuity IRA. Våldsmännen är få men kunniga. Poliskällor säger till The Daily Telegraph att Carroll dödades av en enda kula i huvudet när han satt och väntade i sin patrullbil. Skytten verkar ha varit erfaren och använde troligen ett gevär med lasersikte.

Vädjar om information

Carroll hade varit polis i 24 år och skulle ha gått i pension nästa år.

– Han trodde att kriget var över, sade änkan Kate i sin enda längre intervju efter makens död, med Ulster Television. Till Stephens mördare hälsar Kate Carroll att "en bit land är bara en bit land". I slutänden kommer min make bara att få sex fot gånger sex fot, och det är allt någon av oss får. En 17-årig pojke och en 37-årig man sitter i förhör för misstänkt inblandning i Carrolls död. Men tvivlen växer på att de är de verkliga gärningsmännen. Den brittiska säkerhetstjänsten MI5 vädjar till allmänheten om information, en ovanlig åtgärd från den hemlighetsfulla organisationen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!