AIG-chefer lämnar tillbaka bonusar

"Bonusarna kommer att återlämnas i sin helhet."


Ett antal höga chefer inom den amerikanska försäkringsjätten AIG:s finansdivision tänker betala tillbaka runt 30 miljoner dollar (cirka 240 miljoner kronor) som de har fått i bonus, skriver New York Times.

Delstaten New Yorks statsåklagare Andrew Cuomo säger till tidningen att ett 15-tal av de 20 chefer som fått de största bonusarna har gått med på att lämna tillbaka pengarna.

– Bonusarna kommer att återlämnas i sin helhet, säger Cuomo på måndagen.

AIG har mött en storm av protester sedan det framkommit att bolaget använt 165 miljoner dollar av de pengar de fått av regeringen till bonusutbetalningar trots att företaget gjort enorma förluster. Under sista kvartalet 2008 gjorde AIG en förlust på 61,7 miljarder dollar, den största kvartalsförlust som noterats i USA.

Just finansdivisionen har fått skulden för AIG:s kris genom sina investeringar i komplicerade derivat som visade sig vara värda en bråkdel av det bokförda.

Uppmärksamheten kring AIG:s bonusar har lett till att kongressen diskuterar förslag om att införa en 90 procentig skatt på bonusar. Något som Barack Obama ska ha motsatt sig uppger, CNN.

USA:s regering har hittills satt in runt 170 miljarder dollar i AIG för att undvika att försäkringsjätten går omkull.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!