Fredsmöte avblåst efter visumbråk

Helgens stora fredskonferens i Sydafrika är inställd tills vidare.


Helgens stora fredskonferens i Sydafrika är inställd tills vidare. Mötet med fredspristagare hamnade i blåsväder sedan Dalai lama nekats inresevisum efter påtryckningar från Kina.

Beskedet att den högprofilerade konferensen ställs in kom från organisatörerna på tisdagen. Risken var överhängande att mötet skulle haverera helt sedan flera av de kända deltagarna hotat med bojkott om inte Tibets exilledare fick inresetillstånd.

Fredsmötet skulle samla betydande vinnare av Nobels fredspris som Sydafrikas expresidenter Nelson Mandela och F W de Klerk, landets förre ärkebiskop Desmond Tutu samt Finlands expresident Martti Ahtisaari.

Bekämpa rasism

Den norska Nobelkommittén hoppade av samarbetet efter visumavslaget för Dalai lama. Arrangemanget var tänkt som en upptakt till fotbolls-VM nästa år. Mötets syfte var att visa hur fotbollen kan bekämpa rasism och främlingsfientlighet. Men Sydafrikas regering vägrade släppa in Dalai lama i landet, då hans närvaro skulle dra uppmärksamhet från turneringen.

– Den sydafrikanska regeringen har inte bjudit in Dalai lama, då det inte ligger i Sydafrikas intresse, sade Thabo Masebe som är presidenten Kgalema Motlanthes talesman.

– Vi står fast vid vårt beslut. Inget kommer att förändras. Dalai lama kommer inte att få något visum före fotbolls-VM.

Står fast vid beslut

Beskedet innebar att fotbollsgeneralen Irvin Khoza tog beslutet att ställa in konferensen till dess att deltagarna var tillåtna att resa in i Sydafrika.

– Tanken med konferensen var att tala om fred. Då vill inte arrangörerna utsätta Nobels fredspriskommitté för en konflikt, sade Irvin Khoza, som är ordförande för fotbolls-VM 2010, till den sydafrikanska dagstidningen The Times.

Att kinesiska påtryckningar låg bakom Sydafrikas visumavslag för Dalai lama rapporterades av flera lokala medier på tisdagen. Kina är en ledande handelspartner med Sydafrika och har gjort enorma investeringar i regionen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hotade sajt – döms för knarkbrott

USA:s senat: Ja till Ukrainastöd

Senaten i USA:s kongress röstar ja, efter representanthusets ja i helgen, till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på det sedan i höstas för att stå emot Ryssland.

Rysk robotattack mot Charkiv

Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

1 timme sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

3 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.