Stockholm

Le Pen orsakar EU-vånda

EU-parlamentariker vill förhindra att den franske högerextremisten Jean-Marie Le Pen får EU-parlamentet i sommar.


Läs mer

Jean- Marie Le Pen är äldst och får därför hålla i öppningsceremonin av det nyvalda EU-parlamentet i sommar.

– Det skulle se väldigt underligt ut om en fascist får öppna EU-parlamentet, säger EU-parlamentarikern Göran Färm (s).

Hans kollega, den socialdemokratiske gruppledaren Martin Schultz, lyfte frågan i Strasbourg på tisdagen. Han vill ha en regeländring före sommaren så att det inte blir Le Pen som står i talarstolen i juli. För Schultz är det oacceptabelt att hälsas välkommen av en person som "ser Auschwitz som en detalj i historien".

Schultz fick genast stöd av De Grönas gruppledare Daniel Cohn-Bendit, men frågan har inte behandlats på allvar i de olika partigrupperna ännu.

Det skulle kännas hemskt otrevligt, säger Gunnar Hökmark (m) om att den nya mandatperioden skulle inledas med väl valda ord av Le Pen.

Jean-Marie Le Pen har suttit i EU-parlamentet sedan 1984 och toppar återigen Nationella Frontens lista i EU-valet. I sommar fyller han 81 år och blir då parlamentets äldsta ledamot. Därmed får han äran att välkomna sina kollegor efter valet.

Daniel Cohn-Bendit förstår sig inte alls på denna regel. Han tycker att det vore mer framtidsinriktat att låta parlamentets yngsta ledamot hålla i ordförandeklubban under öppningsceremonin.

Åsa Westlund (s) är inne på samma linje.

– Jag tycker att det ska vara den yngsta, kvinnliga ledamoten, säger hon.

Men det blir lättare sagt än gjort att ändra reglerna. För att så ska ske måste samtliga partigruppers ledare vara överens om en förändring, även Jean-Marie Le Pens partigrupp.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.