Onsdag 1 Dec
Stockholm

Radioaktivt gift på drift i Kina

Mätinstrument med cesium 137 jagas.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Kinesiska myndigheter har inlett en intensiv jakt på ett mätinstrument, som innehåller det extremt farliga radioaktiva ämnet cesium 137.

Förlusten av instrumentet upptäcktes i måndags i samband med att arbetare började rivningsarbetet av en före detta cementfabrik i staden Tongchuan i provinsen Shaanxi i nordvästra delen av landet.

Den nukleära utrustningen, som använts för precisionsmätningar, innehöll det extremt giftiga ämnet cesium 137. Enligt nyhetsbyrån Nya Kina har myndigheterna inte sagt hur mycket. En rapport från den regionala miljömyndigheten säger att det räcker med att någon kommer i kontakt med en ytterst liten mängd för att nervsystemet ska skadas eller att personen ska dö.

Jakten på det farliga instrumentet har nu koncentrerats till det ställe, där 5 000 ton avfall från den rivna cementfabriken finns. Samtidigt ska radioaktivitet från cesium 137 ha uppmätts vid ett stålverk i regionen.

"Det behöver dock inte betyda att det finns någon koppling till det saknade radioaktiva materialet", skriver miljöskyddsmyndigheten i en rapport. Enligt denna har stålverket redan smält ner och använt 265 ton metaller från den före detta cementfabriken.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela