Ljunggren: "Ingen ny grisbukt"

Statsvetaren Ljunggren siar om vad som händer härnäst mellan Barack Obama och Kuba.


Obamafanet och Kubas förre diktator Fidel Castro kommer inte få till ett toppmöte med sin favorit. Och det blir inget nytt kuppförsök från Vita huset. Statsvetaren, proffstyckaren och panelmedlemmen i Boston Tea Party Stig-Björn Ljunggren siar om framtiden för förhållandet mellan USA:s nyvalde president Barack Obama och Kuba.

Något möte mellan Fidel Castro och Obama tror han inte på.

– Nej, så blir det inte. Obama lever farligt ett tag, och hans problem är att han av många betraktas som en vänstersnubbe, vilket han hela tiden har försökt distansiera sig ifrån under den amerikanska valrörelsen, säger Stig-Björn Ljunggren till Nyheter24.

Veckans stridigheter på Gazaremsan har ställt till det för Barack Obama, som inte direkt hade Mellanösternkonflikten högst upp på dagordningen när han intar Vita huset i januari. Stig-Björn Ljunggren är övertygad om att Kubafrågan kommer att hamna i den politiska skuggan till förmån för andra utrikesfrågor.

– Det är det jag har fått höra. Jämfört med Afghanistan, Mellanöstern, Irak, Ryssland och Kinas köp av olja kommer Kuba vara väldigt litet. Obamas "great game" är att försöka återupprätta imperiets rykte och opposition, säger han.

Det som talar för Kuba är att landet har fått ett utökat stöd i Sydamerika och andra delar av världen. Venezuelas, Brasiliens, Rysslands och Kinas närmanden talar för att Kuba blir lite "hoppigare", som Ljunggren uttrycker det. Och USA kan inte låta Ryssland få större inflytande över Kuba.

– De kan inte låta regimen sitta kvar, och amerikanerna kan inte låta Ryssland garantera Kubas säkerhet. Men det blir ingen ny grisbukt.

Han tror snarare att vägen mot bättre relationer ligger i en uppluckring av USA:s 46-åriga handelsembargo mot Kuba.

– Ja, jag tror det är själva frågan. Det är så man kommer att gå tillväga, och det blir en påtryckningsmekanism. Det finns en väldigt stark grupp, till exempel cigarrindustrin, som vill sätta in sina fötter, samtidigt som kubanerna själva måste göra något åt det, säger Ljunggren.

Hur det blir med den amerikanska basen vid Guantanamo Bay hänger i luften. Barack Obama har under sin presidentvalskampanj påtalat vikten av att stänga förläggningen så fort som möjligt. Pentagon jobbar i dagsläget med en plan, och som Nyheter24 tidigare har skrivit har Portugal erbjudit sig att ta emot fångar.

Ljunggren bedömer att basen kommer att stängas enligt planen, vilket är inom två år.

– Ja, han kommer att stänga basen. Det är viktigt att det illegitima lägret försvinner, sedan handlar det om att hitta juridiska ramar för det. Guantanamomisslyckandet har inte varit förenlig med den amerikanska konstituationen, säger han till Nyheter24.

Se Barack Obama från valrörelsen besvara frågan om han tänker träffa Fidel Castro, nedan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rysk robotattack mot Charkiv

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

1 timme sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

2 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

igår 22:16
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

igår 22:08
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.